Ağız Yarası Neden Olur?

Ağız yaraları, birçok insanı hayatlarının bir noktasında etkileyen yaygın rahatsızlıklardır.

Bu yaralar dudaklarınız, yanaklar, diş etleri, diliniz ve ağzınızın zemini ve çatısı da dahil olmak üzere ağzınızın yumuşak dokularının herhangi birinde olabilir. Yemek borunuzun üst kısmında ağız yaraları gelişebilir.

Ağız yaraları genellikle küçük bir rahatsızlıktır ve bir veya iki hafta sürebilir. Bununla birlikte bazı durumlarda, ağız kanseri veya herpes simpleks gibi bir virüsün bulaşmasının belirtisi de olabilir.

Herpes simplektomi, üşüme veya kızarıklıklara neden olur ve oldukça bulaşıcıdır. Yaralar tamamen iyileşene kadar bulaşıcıdır, bu nedenle dokunulduğunda ve iyileştiğinde diş fırçanızı değiştirdikten sonra ellerinizi iyice yıkayın.

Ağız Yaralarının Bibelirtileri nelerdir?

Çoğu durumda özellikle yemek yiyip içerken biraz kızarıklık ve ağrıya neden olur. Ayrıca ağrının etrafında yanma veya karıncalanma hissi yaratabilirler. Ağızdaki yaraların boyutuna, şiddetine ve bulunduğu yere bağlı olarak, yemek yemeyi, içmeyi, yutmayı, konuşmayı veya nefes almayı zorlaştırabilirler. Yaralarda kabarcıklar gelişebilir.

Ağız yaralarının teşhisi gerekiyor mu?

Doktorunuzun teşhisine ihtiyaç duymadan genellikle ağzınızın ağrayan kısmı ile ilgili bir ön bilgi söyleyebilirsiniz. Bununla birlikte, aşağıdaki durumlarda doktorunuzu görmelisiniz:

Kusurunuzda beyaz lekeler ya da herpes simpleks ya da birkaç hafta sonra kaybolmayan başka bir enfekte yara varsa doktorunuzla görüşün.

Doktorunuz ziyaretiniz sırasında ağzınızı, dilinizi ve dudaklarınızı inceleyecektir. Doktorunuz kanser olduğunuzdan şüphelenirse, biyopsi yapabilir ve bazı testler isteyebilir.

Ağız yaraları nasıl tedavi edilir?

Küçük ağız yaraları genellikle 10-14 gün içinde doğal olarak kaybolur, ancak altı hafta kadar da sürebilir. Bazı basit ev ilaçları acıyı azaltmaya yardımcı olabilir ve muhtemelen iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Ağız yaralıları için doktora görünürseniz, ağrı kesici ilaçlar, anti-enflamatuar ilaçlar veya steroid jel reçete edebilirler. Ağzınızın yara alanı viral, bakteriyel veya fungal bir enfeksiyon sonucu ise, doktorunuz enfeksiyonu tedavi etmek için bir ilaç sağlayabilir.

Ağız kanseri vakalarında önce bir biyopsi yapılır, daha sonra ameliyat veya kemoterapiye ihtiyaç duyulabilir.

Ağız yaraları önlenebilir mi?

Tüm ağız yaralarını engellemenin hiçbir yolu yoktur. Bununla birlikte, bunlardan kaçınmak için bazı adımlar atabilirsiniz. Denemelisiniz:

Çok sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçının. Yumuşak bir diş fırçası kullanın, düzenli ve hijyenik tutun, Baharatlı gıdaları, vitamin takviyelerini, özellikle de B vitaminleri aşırı miktarda tüketmekten kaçının. Çok fazla tütün ve alkol ürünlerini tüketmeyin.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*