Uçuklar, bebeğinizin dudaklarında veya üzerlerinde oluşabilen küçük, kırmızı kabarcıklardır. Nadiren, ağzının çatısında, diş etlerinde ve yanaklarının iç tarafında ortaya çıkabilirler.
Uçuklara, Herpes Simplex virüsü neden olur. Her 10 kişiden yaklaşık 6’sı herpes simpleks virüsünü taşır.
Uçuğu olan biri ya da tükürüğünde Herpex Simplex virüsü bulanan birinin bebeğinizi öpmesi durumunda, bebeğinizde de uçuk oluşabilir.
Bebeğiniz virüsü aldıktan sonra vücudunda kalır, kulağının yanında sinir hücrelerine saklanır. Virüs daha sonra periyodik olarak uyanabilir ve uçuk yaralarını tetikleyebilir. Virüsün harekete geçmesini neyin engellediği net olarak bilinmiyor ancak salgınlar şu nedenle olabilir:
- Güçlü güneş ışığına maruz kalmak
Yorgunluk
Stres ve korku
Soğuğa maruz kalma
Virüse sahip bazı insanlarda uçuk oluşmaz ve bu virüse sahip olduklarını bilmezler. Özellikle yabancı kişilerin bebeğinizi öpmesi ciddi risk taşır.
Eğer virüsü taşıyorsanız, bebeğiniz en az altı ay boyunca uterustan (rahim) aldığınız antikorlar ile uçuklardan korunmaktadır. Bu yüzden bebeğinizde şu ana kadar uçuk oluşmamış olabilir.
Yeni doğmuş bebeğinizde uçuk olduğunu düşünüyorsanız, hemen doktorunuzu danışın. Bağışıklık sistemi hala gelişiyor, bu yüzden herpes virüsü her türlü tehlikeli yaratabilir. Boğazın impetigo gibi başka bir şey olması da mümkündür. Impetigo’nun antibiyotiklerle tedaviye ihtiyacı vardır.
Uçuğun belirtileri nelerdir?
Şişmiş dişeti, ağrılı ağız, ağzında küçük bir kabarcık kümesi, boynunda sığ ve şişmiş lenf bezleri.
Birkaç gün içinde, ağrılar azalacak ve yavaş yavaş yok olacaktır.
Tüm alevlenme yaklaşık yedi gün ila 14 gün sürer, bu süre boyunca bebeğiniz mutsuz ve acı hissedebilir. Ağız ağrısı bebeğinizin yemesini ve içmesini etkileyebilir.
Bebeğiniz bir daha aynı hastalıktan müzdarip olduğunda, ilk belirtiler herhangi bir şişlik veya ağız ağrısı olmaksızın sadece kabarcıklar olacaktır.
Uçuk Tedavisi Nasıl Yapılmalı?
Bebeğiniz uçuk tedavisi olmaksızın kendi kendine de iyileşebilir ancak ilk uçuk oluşmasında doktora danışılması önemlidir. 12 yaşından küçük çocuklar için genelde uçuk kremi önerilmez. Herhangi bir krem vb. ilaç almadan önce doktor tavsiyesi almanız gereklidir.
Uçuğunuz varsa siz iyileşinceye kadar bebeğinizi öpmeyin, özellikle de yeni doğmuşken. Uçuğu olan veya eğilimli olan başkalarına da izin vermeyin, yeni doğanınızı öptürmeyin. Bu zor olabilir ancak bebeğinizi soğuk algınlığı virüsü ile enfekte etmekten kaçınmanın en iyi yolu budur.
Bebeğinizi güneşten de korumayı deneyin. Güneş ışığına maruz kalmak bir salgını tetikleyebilir. Güneşli bir günde dışarı çıkarsanız, bebeğinizin üzerini hava almasını engellemeyecek şekilde örtün.
Bir yanıt bırakın