Sıklıkla “gıcırdatma” olarak adlandırılan bruksizm, uyanık ya da uyku halinde istem dışı dişlerin taşlanmasıdır. Bruksizm öncelikle diş hasarı ve bozucu çene ağrısı ile günlük stresin psikolojik etkilerinden kaynaklanabilir. Bazı durumlarda, brusizm dişlere ciddi hasar verir.
Genellikle 20’li yaşlarda görülür ve çocuklar arasında kolay kolay saptanmaz. Bruksizm yetişkinlerin %5 ila %20’sinde görülür. Aslında çoğu hastada bu durumu ergenlik döneminde ya da erken yetişkinlikte gelişir. Bruksizm, 40 yaşından sonraki bireyler de ise çok daha az görülür ve yaş artıkça risk azalır.
Bruksizm, dört ila beş saniyelik ataklarla gece başına ortalama 25 kez oluşur. Böylece buruksizm olan insanlar sadece bir gece uykusu sırasında dişlerini iki dakikadan daha fazla öğütebilir.
Bruksizm Nedenleri
Brusizme neden olan bilinen faktörlerden biri de strestir. Ayrıca yüz veya oral travma, sinir sistemi bozukluğu, zayıf diyet, alerjiler, alkol ve uyuşturucu kullanımı da brusizm oluşumunu neden olabilmektedir.
Brusizm olan çocuklar çoğunlukla yetişkinlik
döneminden önce dişlerini gıcırdatmayı bırakırlar. Bununla birlikte bruksizmin yetişkinleri ne kadar süre etkileyeceği belirsizdir.
Bir yanıt bırakın