Diş Eti İltihabı Nedir ve Neden Olur?

Diş Eti İltihabı Nedir?

Dişeti iltihabı genellikle dişlerin tabanındaki plak birikimi sonucunda oluşur. Bu yapışkan, renksiz madde içerisindeki bakteriler, diş etlerini infekte ederek kanamalarına neden olabilen toksinler üretirler. Uygun diş sağlığı bakımı olmadan, diş eti iltihabı daha ciddi periodontite (dişleri yerinde sabitleyen kemiğin parçalanmasını içerir) ve nihayetinde diş kaybına neden olabilir.

Dişeti iltihabı ile birlikte, plak oluşmakta ve diş etlerini tahriş etmektedir. Sonunda, dişler ve diş etleri arasında cepler camları sıkıştıracak ve diş etlerine zarar verecek ve onları geri çekecektir.

Diş eti iltihabına neden olan şey nedir?

Oral hijyen açısından zayıf veya uygun olmayan en yaygın nedenidir.
Zayıf beslenme, bazı kronik hastalıklar (şeker hastalığı gibi), hormonal değişiklikler (gebelik sırasında ortaya çıkanlar gibi) ve bazı ilaçlar (antikonvülsanlar dahil), diş eti iltihabını teşvik edebilir.
Sigara içmek sakız dokusunun kendini onarmasını zorlaştırıyor.
Diş eti iltihabının belirtileri
Kırmızı, parlak, şişmiş, kolay akan hassas diş etleri (örneğin diş fırçalarken veya diş ipi dökerken)
Dişler ve diş etleri arasında oluşan derin cebi. Gevşek dişler veya kayan dişler. Şekli değiştiren sakız dokusu ve ağız kokusu.

Diş eti iltihabının önlenmesinin yolları

Yumuşak bir naylon kıllı diş fırçası kullanarak dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın. Hafif bir dairesel hareket ile ovun, sonra fırçayı (alt dişlerde) ve aşağı (üst dişlerde) diş etlerinden uzakta fırçalayın. Dişleri çok şiddetlice fırçalamak diş etlerine zarar verir. Dişlerin iç yüzeylerini (dilinize en yakın) temizlediğinizden emin olun çünkü plak ve tartar (taş) tortuları orada ağır olma eğilimindedir.

Diş eti iltihabının önlenmesinin diğer yolları ise şunlardır;

-Dilini fırçala; dişlerine yapışan aynı bakteri toplar.
-Fırçaladıktan sonra ağzınızı yıkayın. -Hafif bir testere hareketi ile dişlerin arasını diş ipini yardımıyla temizleyin.
-Parmaklarınızı kullanarak, sakız çizgisinin hemen altından dişlerin üst kısmına kadar hafifçe yukarıya ve aşağıya doğru sürtün.
-Lif içeriği yüksek meyve ve sebzeler, dişlerin temizlenmesine ve diş eti iltihabının önlenmesine yardımcı olur.
-Sigara içmekten ve alkol almaktan kaçının.

Dişeti iltihabı nasıl tedavi edilir?

-Uygun diş bakımı için koruyucu ipuçlarını takip edin.
-Diş hekimleriniz veya hijyenistleriniz plak ve tarteri dişlerden çıkarır ve antibakteriyel bir gargara reçetesi yazabilir.
-Besin yetersizliği tedavisinde vitamin takviyeleri önerilebilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*