Göz Ağrısı Neden Olur?

Göz ağrısı nedir?

Göz ağrısı oftalmalgia olarak bilinir. Rahatsızlık yaşadığınız yere bağlı olarak, göz ağrısı iki kategoriden birine dönüşebilir. Göz ağrısı göz yüzeyinde oluşur ve göz içinde yörünge ağrısı oluşur. Göz ağrısı sıktır, ancak nadiren ciddi bir durumun belirtisidir. Çoğunlukla ağrı ilaçsız veya tedavi edilmeden giderilir.

Yüzeyde oluşan göz ağrısı çizilme, yanma veya kaşıntı hissi yaratabilir. Yüzey ağrısı genellikle yabancı cisim, enfeksiyon veya travmadan kaynaklanan tahriş nedeniyle oluşur. Çoğu zaman, bu göz ağrısı göz damlası veya dinlenme ile kolayca tedavi edilir.

Gözün derinlerinde oluşan göz ağrısı, batma veya zonklama hissettirebilir. Bu tür göz ağrısı daha derinlemesine tedavi gerektirir.

Görme kaybıyla eşlik eden göz ağrısı, acil tıbbi bir meselenin semptomu olabilir. Göz ağrısı yaşarken görüşünüzü kaybetmeye başlarsanız derhal göz doktorunuza başvurun.

Göz Ağrısı Neden Olur?

Aşağıdakiler, göz yüzeyinde oluşan göz ağrısına neden olabilir:

Yabancı nesne
Göz ağrısının en yaygın nedeni gözünüzde bir şeyler olmasıdır. Gözde yabancı bir cisim olan kirpik, kir veya makyaj maddesi; tahriş, kızarıklık, sulanmış gözler ve ağrıya neden olabilir.

Konjonktivit
Konjunktiva gözün önünü ve göz kapağının alt kısmını çizen dokudur. Enfekte olabilir ve iltihaplanabilir. Çoğu zaman, bu bir alerji veya enfeksiyon neden olur. Ağrı genellikle hafif olmakla birlikte, iltihaplanma kaşıntı, kızarıklık ve gözdeki deşarja neden olur. Konjonktivit ayrıca pinkeye olarak da adlandırılır.

Kontak lensin tahrişi
Gece kontakt lensle yatan veya lenslerini düzgün şekilde dezenfekte etmeyen kişiler, tahriş veya enfeksiyon nedeniyle oluşan göz ağrısına daha yatkındır.

Korneal aşınma
Kornea, gözü örten berrak yüzeydir ve yaralanmaya açıktır. Bir kornea aşınması olduğunda sanki gözde bir şey varmış gibi hissettirir. Bununla birlikte, genellikle gözlerden irritanları uzaklaştıran, örneğin suyla yıkamak gibi tedaviler, bir kornea aşınması durumunda ağrı ve rahatsızlığı hafifletmez.

Hasar
Gözdeki kimyasal yanıklar ciddi ağrıya neden olabilir. Bu yanmalar çoğunlukla çamaşır suyu gibi tahriş ediciler veya güneş, güneşlik kabinleri veya ark kaynaklarında kullanılan malzemeler gibi yoğun ışık kaynaklarına maruz kalmanın sonucudur.

Blefarit
Blefarit, göz kapağının kenarındaki yağ bezlerine mikrop bulaştığı veya iltihaplandığı zaman oluşur. Bu ağrıya neden olabilir.

Arpacık
Göz farı enfeksiyonu göz kapağında bir nodül ya da kabarıklık yaratırsa, buna bir sty ya da chalazion denir. Sty çok acı verici olabilir ve sty çevresindeki alan genellikle dokunmaya hassasdır.

Yörünge ağrısına neden olan şey nedir?

Gözün kendisinde hissedilen göz ağrısı aşağıdaki durumlardan kaynaklanabilir:

Glokom
Bu durum, göz içindeki basınç arttıkça ortaya çıkar. Glokomun neden olduğu ilave semptomlar bulantı, baş ağrısı ve görme kaybıdır. Akut açı kapanması glokomu olarak adlandırılan basınçta ani bir yükselme acil bir durumdur ve kalıcı görme kaybını önlemek için acil bir tedavi gereklidir.

Optik Nevrit
Göz küresinin arka tarafındaki beyine, optik sinir olarak bilinen sinir iltihaplanırsa, görme kaybıyla birlikte göz ağrısı yaşayabilirsiniz. Bir otoimmün hastalık veya bir viral ya da bakteriyel enfeksiyon iltihaba neden olabilir.

Sinüzit
Sinüslerin enfeksiyonu gözlerin arkasında basınç yaratmaya neden olabilir. Öyle olduğu gibi, bir veya iki göz ağrısı oluşturabilir.

Migren
Göz ağrısı, migren baş ağrısının yaygın bir yan etkisidir.

Hasar
Bir kişiye bir nesneyle çarptığında veya bir kazaya karıştığında meydana gelebilecek penetran yaralanmalar göze ciddi hasar verebilir.

İritis
Nadiren de olsa, irisdeki iltihap gözün derinlerinde ağrıya neden olabilir.

Göz ağrısı ne zaman acil durumdadır?

Göz ağrısına ek olarak görme kaybına başlarsanız, bu acil durumun bir işareti olabilir. Hemen tıbbi yardıma ihtiyaç duyan diğer semptomlar şunları içerir:

Travma veya kimyasal ya da karın ağrısı ve göz ağrısına eşlik eden kusmaya maruz kalındığında şiddetli göz ağrısı o kadar şiddetlenir ki gözlere dokunmak imkansız hale gelir. Böyle durumlarda ivedi bir şekilde acil tıbbi destek alınmalıdır.

Göz ağrısı nasıl tedavi edilir?

Göz ağrısı tedavisi ağrı nedenine bağlıdır. En yaygın tedaviler şunları içerir:

Evde bakım
Göz ağrısına neden olan koşulların çoğunu tedavi etmenin en iyi yolu, gözlerinizin dinlenmesine izin vermektir. Bir bilgisayar ekranına ya da televizyona bakmak göz yorgunluğuna neden olabilir; bu nedenle doktorunuz gözlerinizi bir gün veya daha fazla süre kapalı tutmanızı isteyebilir.

Gözlük
Sık sık kontak lensler takıyorsanuz, arada gözlük takarak kornealarınıza iyileşme zamanı verin.

Sıcak Kompres
Doktorlar, blefarit veya sty olan kişilere gözleri üzerinde nemli havlu tutmaları talimatını verebilir. Bu, tıkanan yağ bezini veya kıl folikülünü temizlemeye yardımcı olacaktır.

Flushing
Yabancı bir cisim veya kimyasal madde gözünüze bulaşırsa tahriş edici özelliğini bertaraf etmek için gözünüzü su veya tuzlu su ile yıkayın.

Antibiyotikler
Antibakteriyel damlalar ve oral antibiyotikler, konjunktivit ve korneal abrazyonlar da dahil olmak üzere ağrıya neden olan göz enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılabilir.

Antihistaminikler
Göz damlası ve ağız yoluyla verilen ilaçlar gözlerdeki alerjiyle bağlantılı ağrıların hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Suni Gözyaşı
Glokoma sahip insanlar, gözlerindeki basınç oluşumunu azaltmak için ilaçlı göz damlaları kullanabilirler.

Kortikosteroidler
Optik nevrit ve irit gibi daha ciddi enfeksiyonlar için doktorunuz size kortikosteroid verebilir.

Ağrı kesiciler
Ağrı şiddetli ve günlük hayatınızda bir kesintiye neden oluyorsa, doktorunuz altta yatan durum tedavi edilene kadar ağrıyı hafifletmeye yardımcı olmak için bir ağrı kesici reçete edebilir.

Cerrahlık
Cerrahi bazen yabancı bir cisim tarafından yapılan hasarı onarmak gereklidir. Gözdeki drenajı iyileştirmek için glokomlu bireylerin lazerle tedavi edilmeleri gerekebilir.

Göz ağrısı tedavi edilmezse ne olur?

Çoğu göz ağrısı, hafif bir tedavi ile iyileştirilebilir. Göz ağrısına nadiren de olsa ağrıya neden olan altta yatan durumlar göze kalıcı zarar verir. Ancak her zaman böyle değildir. Göz ağrısına neden olan bazı durumlar, tedavi edilmedikleri takdirde daha ciddi olan sorunlara da neden olabilir.

Örneğin, glokomun neden olduğu ağrı ve semptomlar yaklaşmakta olan bir sorunun işaretidir. Teşhis edilmez ve tedavi edilmezse, glokom görme problemlerine ve sonunda toplam körlüğe neden olabilir.

Göz Ağrısını Nasıl Önleyebilirim?

Göz ağrısı önleme göz koruması ile başlar. Göz ağrınızı önlemenin yolları şunlardır:

  • Spor, egzersiz, çim biçme veya el aletleri ile çalışırken gözlük veya koruyucu gözlük takarak çizik ve yanıklar gibi göz ağrısının birçok nedenini önleyin.
  • İnşaat işçileri, kaynakçılar ve uçan nesnelerin, kimyasalların veya kaynak dişlilerinin etrafında çalışan insanlar daima koruyucu gözlükler takmalıdır.
  • Ev temizleyicileri, deterjanlar ve zararlı böcek ilaçları gibi güçlü kimyasalları kullanırken vücudunuzdan uzaklaştırın.
  • Çocuğunuza gözlerini incitecek bir oyuncak vermekten kaçının. Yay yüklü bileşenlere sahip oyuncaklar, ateş eden oyuncaklar, sivri uçlu oyuncak kılıçlar, tabancalar ve zıplamalı toplar bir çocuğun gözüne zarar verebilir.
  • Gözlerinizi dinlendirmek için bazen gözlüklerinizi takın.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*