mbGöz Tembelliği (Ambliyopi) Neden Olur?
“Göz Tembelliği” olarak da bilinen ambliyopi, bir gözde görme azlığı ile karakterize bir durumdur. Göz de yer alan ekstraoküler kaslar gözleri düzgün bir şekilde hizalamakta başarısız olur. Gözlük veya kontak lensler tarafından düzeltilemezler ve genellikle bir göz hastalığı tarafından tetiklenmez.
Bebekler, normalde büyüdükçe düzelirler, zayıf görerek doğarlar. Ambliyopide gözlerin biri daha güçlü olur. Zayıf göz tedavi edilmezse, görme giderek kötüleşir.
Ambliyopi (Göz Tembelliği) Türleri
Ambliyopi’nin en yaygın iki türü; şaşılık ve anizometropiktir. Şaşılık ambliyopisinde, göz de şaşılık mevcuttur. Gözler düzgün şekilde hizalanmamaktadır ve bir gözün diğerinden daha az kullanılması gerekir. Tercih edilmeyen göz yeterince teşvik edilmez ve görsel beyin hücreleri normal gelişmez.
Anizometropik ambliyopi de ise gözler farklı refraktif güçlere sahiptir. Örneğin, bir göz yakın görüşlü olabilirken diğeri ileri görüşlü olabilir. Beynin farkı dengelemesi zor olabilir ve daha güçlü bir gözü tercih eder.
Diğer risk faktörleri ise; konjenital kataraktlar, objektifi engelleyen bir şey veya bir gözdeki görüş alanını engelleyen bir droopy(mahzun) göz kapağı içermesi.
Göz Tembelliği Belirtileri
Ambliyopi, bir ebeveyni veya etkilenen çocuğa özgü belirti üretemez. Gözlerden birinin normal çalışması nedeniyle gözlenmemiş refraktif hatanın neden olduğu ambliyop yıllarca fark edilemeyebilir. Birçok çocuk, özellikle okula gitmeden önce görme problemlerinden haberdar değildir. Durum genellikle, daha sonraki bir yaşta ilk göz muayenesinde teşhis edilir. Bu sebeple çocuklarınızı okul öncesi göz muayenesine götürmeniz çok faydalı olabilir.
Bir yanıt bırakın