Hayvan Kısırlaştırma Nedir ve Neden Yapılır?

Hayvan Kısırlaştırmayı Yakından İnceleyelim

Kısırlaştırma; aynı zamanda değiştirme, kastrasyon, sabitleme ve tıbbi olarak orşiektomi, bir erkek hayvanın testislerinin cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. Kısırlaştırma, hayvana anestezi uygulanırken yapılan rutin bir veterinerlik prosedürüdür. Şartlara bağlı olarak, işlem, hastanede yatma gecesini gerektirebilir. Çoğu veteriner hekim yaklaşık 6 aylıkken bir hayvanı kısırlaştırmayı (nötralize etmek) önerir.

Bir hayvanı kısırlaştırmanın çeşitli nedenleri vardır. Birincisi, evde beslenen hayvan nüfusunun aşırı yayılımını önlemektir. Amerika Birleşik Devletleri’nde mevcut evlerden daha çok kedi ve köpek var, başıboş kedi ve köpekler hayvan barınaklarına aşırı yük bindi. Kanada’da her yıl 120.000’den fazla kedi ötenazi görür.

Kısırlaştırma için diğer nedenler şunlardır:

  • Plansız ve pahalı çöpleri önler.
  • İstenmeyen hayvan davranışlarını azaltır.
  • Testis tümörleri riskini azaltmak.
  • Prostat hastalığının riskini azaltmak (köpeklerde nispeten daha yaygın)

Kediler ve köpekler sağlıklı olmalı, kısırlaştırma için doğru yaşta olmalı ve tüm aşıları da güncel olmalıdır. Kediler, işlem öncesi kedi lösemi (FeLV) ve kedi immün yetmezlik virüsü (FIV) için test edilmelidir.

Çoğu vakalarda prosedür, hayvan yaklaşık 6 aylıkken yapılır. Hayvan davranışçıları genelde cinsel olgunluktan önce hayvanları rahatsız etmenin istenmeyen davranışları azaltmanın en iyi yol olduğu kanısındalar.

Şu anda veterinerlik camiasında, erken yaşta kısırlaştırma (yani, 8 ila 16 haftalık) yönünde çalışmalar yapılıyor. Bilimsel çalışmalar hayvanın sağlıklı olması koşuluyla, erken yaşta kısırlaştırmadan 6 ay sonra ameliyattan daha riskli olmadığını ileri sürmektedir.

Daha yaşlı hayvanlarda kasılma yapılabilir. Hayvanların yaşına bağlı olarak, veteriner, evde beslenen hayvanların emniyetli şekilde anestezi altına alınıp alınmadığından emin olmak için cerrahi öncesi testler (ör. Kan testleri, idrar tahliyesi, x-ışınları) yapabilir. Birçok anestetik ilaç karaciğer ve böbrekte metabolize olur, bu nedenle karaciğerin ve böbreklerin normal bir şekilde işlev görmesi önemlidir.

Kısırlaştırmaya Hazırlık
İşlem yapılmadan önce skrotumun önündeki kürk kesilir ve cilt ya povidon iyot (örn., Betadine, güçlü bir antiseptik) ya da klorheksiderm (yaygın olarak hayvan şampuanı içerisinde bulunan bir antiseptik) ile yıkanır.

Sterilite enfeksiyonu önlemek için gereklidir. Cerrah ellerini ve kollarını ovar ve steril bir elbise ve eldiven giyer. Ameliyattan önce, ameliyat sırasında ve sonrasında kullanılan aletler sterilize edilir.

Anestezi
Kasılma genel anestezi altında yapılmaktadır, bu da ameliyat yapılırken hayvanın bilinçsiz olduğu anlamına gelmektedir. Çoğu vakada, hayvana intravenöz bir enjeksiyon verilir ve sonra entübe edilir (diğer bir deyişle, burun veya ağız yoluyla bir hava yolu içine bir tüp yerleştirilir). Entübasyon, patent havayolunu tutar ve prosedür boyunca mekanik ventilasyona izin verir.

Anestezi genellikle güvenli olmasına rağmen ölüm için küçük bir risk oluşturmaktadır. Kullanılan ilaçlar insanlarda da kullanılır. Hayvan, prosedür boyunca yakından izlenir (örn., EKG, kan basıncı monitörü).

Cerrahi Müdahale
Hareketsizlik hayvanın büyüklüğüne bağlı olarak 10 ila 20 dakika sürer. İnmemiş testis karın içerisine girerse, inen testisin yalnızca bir tanesi olan hayvanlarda daha kapsamlı ameliyat gerekebilir.

Komplikasyonlar
Cerrahi müdahaleyi takiben olası komplikasyonlar arasında kanama ve enfeksiyon bulunur. Evcil hayvan sahipleri, ameliyattan sonra birkaç gün boyunca hayvanlarını dikkatle izlemelidir. Ameliyat bölgesinden kanama, şişme, kızarıklık görülmesi durumunda veteriner hekime bildirilmelidir.

İyileşme Süreci
Bazı durumlarda, hayvan kısa bir süre ameliyattan sonra eve gidebilir ve diğer vakalarda gece boyunca hastanede kalmalıdır. Bu durum, veterinerlik hastaneleri arasında değişiklik göstermektedir. Hayvan hastanede kalır mı, yoksa eve gidiyor mu, enfeksiyon bulguları için kesi günde iki kez kontrol edilmelidir.

Evde beslenen hayvanların faaliyetleri ameliyattan sonraki ilk hafta boyunca kısıtlanmalıdır. Köpekler bir tasma üzerinde yürümeli ve koşturmaya veya dolaşmaya izin verilmemelidir. Hayvanlar stresli ortamlardan (örn. Heyecan, aşırı sıcaklıklar) korunmalıdır. İlk hafta sonra hayvanlar normal aktivitelerine devam edebilir. Hayvanlar, ameliyattan sonraki gün düzenli yemeklerini tekrar başlatabilir. Evde beslenen hayvanların iştah veya kilolarından endişe eden evcil hayvan sahipleri veterinerle konuşmalıdır.

Evcil dış dikişler veya zımba teli varsa, veteriner hekim tarafından çıkarılır, genellikle ameliyattan 10 ila 14 gün sonra. Eğer ilaçlar reçete edilirse, etiket talimatlarına dikkatle uyulmalıdır. Herhangi bir sorun ya da sorunuz olursa veterinerinizi arayın.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*