Kalça kırığı genellikle kalça ekleminin bilek bölümünde (femur) oluşur ve farklı yerlerde de oluşabilir. Bazen soket veya asetabulum kırılabilir.
Femur boynu kırığı: Bu tip kopuş femurda, kemiğin başının soketle buluştuğu yerden yaklaşık 2 veya 5 cm uzaklıktadır. Bir femur boynu kırığı, kan damarlarını yırtarak kan dolaşımını kalçanızın bilyesine kadar kesebilir.
İntertrokanterik kalça kırığı: Bir intertrokanterik kalça kırığı daha uzakta görülür. Eklemden yaklaşık 7-11 cm uzaklıktadır. Femurun kan akışını durdurmaz.
Çapraz kemik kırığı: Bu kırık, kalçanızın top ve soket bölümlerini etkiler. Aynı zamanda topa giden kan damarlarının yırtılmasına da neden olabilir.
RİSK FAKTÖRLERİ
Bazı şeyler kalçayı kırma riskinizi artırabilir. Bunlar arasında şunlar bulunur:
Kırık kalça öyküsü: Daha önce kalça kırıklığı yaşadıysanız, başka bir kalça riski taşırsınız.
Etnik köken: Asyalı veya Kafkas kökenliyseniz, osteoporoz (kemik erimesi) riski yüksektir.
Cinsiyet: Eğer bir kadınsanız, kalçanızın kırılma şansınız artar. Bunun nedeni, kadınların erkeklerden daha osteoporoza duyarlı olmalarıdır.
Yaş: 60 yaş veya üzerindeki insanlarda kalçalarını kırma riski yüksek olabilir. Yaşlandıkça, kemiklerin gücü ve yoğunluğu azalabilir. Zayıf kemikler kolayca kırılabilir. İleri yaş da genellikle görüş ve denge sorunlarının yanı sıra düşme ihtimalinizi de arttırabilecek nedenler getirir.
Malnutrisyon: Sağlıklı bir diyet, protein, D vitamini ve kalsiyum gibi kemiğinizin sağlığı için önemli olan besin maddelerini içerir. Diyetinizden yeterli kaloriyi veya besleyici maddeyi alamıyorsanız, beslenme yetersizliğiniz olabilir. Bu, kırıklara neden olabilir. Araştırma, yetersiz beslenen yaşlı erişkinlerde kalça kırılması riskinin daha fazla olduğunu keşfetti. Çocukların gelecekteki kemik sağlığı için yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini almaları da önemlidir.
BELİRTİLER
Kırık bir kalçanın belirtileri aşağıdakileri içerebilir:
- Kalça ve kasık ağrısı
- Ayakta duramama, oturamama veya yürüyememe
- Etkilenen bacağın, etkilenmemiş olan bacaktan daha kısa olması
- Ağırlık ve baskı sonrası ağrı hissedilmesi
Kırık bir kalça hayati tehlike oluşturabilir. Kalçanızın kırıldığını düşünüyorsanız derhal tıbbi yardım isteyin.
TEŞHİS
Kırık bir kalçanın, şişme, morarma veya deformite gibi açık belirtilerini fark edebilir. Bununla birlikte, doğru bir teşhis yapmak için doktorunuz ilk değerlendirmeyi onaylamak için özel testler isteyebilir.
Görüntüleme testleri doktorunuza kırıkları bulmasına yardımcı olur. Doktor, kalçanızın resimlerini çekmek için X-ışınları isteyebilir. Bu görüntüleme aracı herhangi bir kırığı ortaya çıkaramazsa, MR veya CT gibi diğer yöntemleri de kullanabilir.
MR, kalça kemiğinizde X-ışınlarınınkinden daha detaylı bir bilgi gösterebilir. Bu görüntüleme aracı, kalça bölgesinin çok ayrıntılı resimlerini üretebilir. Doktorunuz bu görüntüleri film veya bilgisayar ekranında izleyebilir. BT, kalça kemiğinizin ve çevresindeki kasların, dokuların ve yağın resimlerini oluşturabilen bir görüntüleme yöntemidir.
Doktorunuz bir tedavi planı hazırlamadan önce yaşınızı ve fiziksel durumunuzu dikkate alabilir. Yaşlıysanız ve kırık kalça ilaveten tıbbi sorunlarınız varsa, tedaviniz değişebilir. Seçenekler şunları içerebilir:
TEDAVİ
Doktorunuz rahatsızlığı azaltmak için ağrı kesici ilaç reçete edebilir. Kalçanızın hasar gören kısmını çıkartmayı ve yapay kalça parçasını yerine yerleştirebilir. Doktorunuz daha hızlı iyileşmenize yardımcı olmak için fizik tedaviyi önerebilir.
Ameliyattan birkaç gün sonra hastaneden çıkabikir ve bir rehabilitasyon tesisinde vakit geçirmeniz gerekebilir. Bu, yaralanmadan önceki fiziksel durumunuza bağlıdır.
Çoğu durumda ameliyat başarılı olmakla birlikte, sonrasında komplikasyonlarınız olabilir. Kırık bir kalça, bir süre yürüyebilme kabiliyetinizi zayıflatabilir. Bu hareketsizlik aşağıdakilere yol açabilir:
Bacaklarınızda laparoskopik kan pıhtıları veya akciğer sindirim sistemi enfeksiyonları, pnömoni
Büyükler için
Kırık kalça, özellikle yaşlı bir yetişkinseniz ciddi olabilir. Bunun nedeni yaşlı insanlar için ameliyat riskleri ve iyileşmenin fiziksel isteklerinin yavaş olmasıdır.
İyileşmeniz ilerlemiyorsa, uzun vadeli bir bakım merkezine gitmeniz gerekebilir. Hareketlilik ve bağımsızlık kaybı, bazı insanlarda depresyona neden olabilir ve bu iyileşmeyi yavaşlatabilir.
Yaşlı yetişkinler kalça cerrahisinden iyileşmek ve yeni kırıkları önlemek için adımlarını dikkatli atmalıdır. Bir kalsiyum takviyesi, kemik yoğunluğunu arttırmaya yardımcı olabilir. Doktorlar, kırıkları sıyırmak ve güç oluşturmak için ağırlık taşıyan egzersizi önermektedir. Kalça cerrahisinden sonra herhangi bir egzersiz yapmadan önce doktorunuzun onayını isteyin.
Bir yanıt bırakın