Katarakt Nedir ve Neden Olur?

Katarakt Nedir?

Bir katarakt, göz merceğinde oluşan yoğun, bulutlu bir alandır. Göz formundaki proteinler, lensin retinaya net görüntüler göndermesini engelleyen bir katarakt sağlar. Retina, objektiften gelen ışığı sinyallere dönüştürerek çalışır. Sinyalleri beyne taşıyan optik sinirlere gönderir.
Katarakt, yavaş yavaş gelişir ve sonunda görüşünüze engel olur.

Katarakt belirtileri

Kataraktların yaygın semptomları şunlardır:

-Bulanık Görme
-Işık hassasiyeti
-Gece bulanık görme

Katarakt Çeşitleri

Farklı katarakt türleri vardır. Gözünüzde nerede ve nasıl geliştiklerini temel alarak sınıflandırılırlar.

Nükleer kataraktlar lensin ortasında ortaya çıkar ve nükleusun veya ortasının sarı veya kahverengiye dönüşmesine neden olur. Kortikal kataraktlar kama şeklindedir ve nükleusun kenarları etrafında şekillenir. Daha büyük kapsüllerde katarakt diğer iki tipten daha hızlı oluşur. Lensin arka kısmını etkileyebilir. Bebeğin ilk yılında doğumda veya formda mevcut olan kronik kataraktlar, yaşa bağlı kataraktlardan daha az görülür. İkinci katarakt hastalıklar veya ilaçlardan kaynaklanır. Katarakt gelişimi ile bağlantılı hastalıklar arasında glokom ve diyabet bulunmaktadır. Steroid prednizon ve diğer ilaçların kullanımı bazen katarakta yol açabilir. Travmatik katarakt göze zarar verdikten sonra gelişir, ancak bunun gerçekleşmesi birkaç yıl alabilir. Radyasyon kataraktları bir kişinin kanser için radyasyon tedavisi geçirdikten sonra oluşabilir.

Katarakt ile ilişkili risk faktörleri şunlardır:

  • Yaşlılık
  • Alkol tüketimi
  • Yüksek kan basıncı
  • Göz yaralanmaları
  • Kanser tedavileri
  • Güneş ışınları
  • Radyasyon

Katarakt Tanısı

Doktorunuz kataraktları kontrol etmek ve vizyonunuzu değerlendirmek için kapsamlı bir göz muayenesi gerçekleştirecektir. Bu, göz basıncınızı ölçmek için farklı mesafelerde ve tonometrede görüşünüzü kontrol etmek için bir göz testi testi içerecektir.

En sık kullanılan tonometri testi, korneayı düzleştirmek ve göz basıncınızı test etmek için ağrısız bir nefes havası kullanır.

Doktorunuzun gerçekleştirebileceği diğer testler arasında, parlama hassasiyetinizi ve renk algılarınızı kontrol etmeyi içerir.

Katarakt Tedavisi

Ameliyatsız veya ilgisizseniz, doktorunuz belirtilerinizi yönetmenize yardımcı olabilir. Parlama önleyici bir kaplamaya sahip daha güçlü gözlükler, büyütme mercekleri veya güneş gözlüğü önerebilirler.

Cerrahlık

Kataraktlar, okumak veya araba sürmek gibi günlük aktivitelerinizi sürdürmenizi engellerken ameliyat önerilir. Katarakt diğer göz problemlerinin tedavisine müdahale ettiğinde de uygulanır.

Fakoemülsifikasyon olarak bilinen bir cerrahi yöntem, lensi parçalamak ve parçaları çıkarmak için ultrason dalgalarının kullanılmasını içerir.

Ekstrakapsüler cerrahi, lensin bulanık kısmının korneada uzun bir insizyondan çıkarılmasını içerir. Ameliyattan sonra, doğal lensin bulunduğu yere yapay bir intraoküler lens yerleştirilir.

Katarakt kaldırmak için cerrahi genellikle çok güvenli ve yüksek başarı oranına sahiptir. Çoğu insan ameliyattan sonra aynı gün evlerine dönebiliyor.

Kataraktın Görünümü

Kataraktlar günlük aktivitelere müdahale edebilir ve tedavi edilmediğinde körlüğe yol açabilir. Bazıları büyümeyi bıraksa da, kendi başlarına küçülmezler. Kataraktların cerrahi olarak çıkarılması çok yaygın bir işlemdir ve Ulusal Göz Enstitüsü’ne göre, zamanın yaklaşık yüzde 90’ında oldukça etkilidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*