Menenjit, beyin dokusunun şişmesi ve bazen omurilik dokusu (spinal menenjit) ile sonuçlanan meninküllerin iltihabıdır. Şişme, beyin dokusuna kan ve oksijen akışını engeller. Menenjitin karakteristik belirtileri sert boyun, şiddetli baş ağrısı ve ateştir.
Menenjit, beyini ve omuriliğin çevresini koruyan üç ultra ince membrandır. Bunşar: Dış membran (dura mater), orta membran (araknoid) ve iç membrandır (pia mater).
Menenjit Türleri
Menenjit, enfeksiyona neden olan organizmanın türüne bağlı olarak viral, bakteri, mantar veya paraziter olarak sınıflandırılır.
Viral menenjit; aseptik menenjit olarak da bilinir, en sık rastlanan menenjit tipidir. Nadiren ölümcüldür ve genellikle tedaviyle giderilir. .
Bakteriyel menenjit; sıklıkla ciddidir ve potansiyel bir tıbbi acil müdahale gereklidir. Tedavi edilmediğinde, bakteriyel menenjit ölümcül olabilir veya ciddi uzun süreli komplikasyonlara neden olabilir. Bakteriyel menenjit hızla ilerleyebilir. Bakterileri tanımlamak ve antibiyotik tedavisine mümkün olan en kısa sürede başlamak önemlidir.
Kulak, ağız veya sinüslerdeki bakteri enfeksiyonu direkt olarak beyin ve omuriliğe yayılabilir. Bazı bakteri türleri, ağız ve burundan salgılar yoluyla kişiden kişiye iletilir.
Mantar menenjit; bağışıklık sistemlerinin etkinliğini tehlikeye atan (örn. HIV / AIDS, lupus, diyabet) hastalarda gelişir. Mantar menenjit, AIDS’li hastaların yüzde 10’unda görülür.
Paraziter menenjit; az gelişmiş ülkelerde daha sık görülmekte olup, genellikle kirli su, gıda ve topraktaki parazitlerden kaynaklanmaktadır.
İn Enfeksiyonsuz menenjit; başka bir hastalığın komplikasyonu olarak gelişebilir (örneğin, kabakulak, tüberküloz, sifiliz). Ciltteki, yüzdeki veya kemikteki (doğum kusurunun, beyin cerrahisinin, kafa travmasına bağlı olarak) bir kopuş bakterilerin vücuda girmesine izin verebilir.
Menenjit belirtileri
Bakteriyel menenjit semptomları genellikle akutdur, birkaç saat içinde ve son 2-3 hafta içinde gelişir. Akut bakteriyel menenjit, saatler içinde ölümcül olabildiğinden semptomlar ortaya çıktığında acil tıbbi yardım istemek çok önemlidir.
Viral menenjit, virüs ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak aniden veya günler veya haftalar içinde ortaya çıkabilir.
Hem viral hem de bakteriyel menenjitin karakteristik belirtileri sert boyun, baş ağrısı ve ateştir. Belirtiler birkaç saat içerisinde (akut bakteriyel menenjit) veya birkaç gün içerisinde gelişebilir. Bazı hastalarda diğer semptomları geliştirmeden önce öksürük, burun akıntısı ve tıkanıklık görülür.
Menenjitin diğer bulgu ve belirtileri arasında aşağıdakiler bulunur:
-Uyuşukluk
-Eklem ağrısı
-Letarji (Sürekli, patolojik uyku durumu)
-Mide bulantısı ve kusma
-Nöbetler
-Işık hassasiyeti (fotofobi)
-Deri döküntüsü (genellikle koltuk altı ve ellerde ve ayaklarda)
Bebeklerde menenjit semptomlarının saptanması zor olabilir ve aşağıdakileri içerir:
-Artan intrakranyal basıncın neden olduğu kafadaki yumuşak noktaların (fontanels) şişmesi
-Azalan hareketlilik
-Yemek yeme zorluğu
-Aşırı uyku
-Yüksek perdeli ağlama
-Ağlama ve sinirlilik
-Kusma
Bir yanıt bırakın