Mide Ağrısı Neden Olur?

Mide Ağrısı

İnsanlar genelde “karın” olarak tüm karın bölgelerine atıfta bulunurlar. Mideniz birkaç kas içerir ve yediğiniz ya da duruşunuzu değiştirirken şeklini değiştirebilir. Sindirimde enstrümantal bir rol oynar.

Midenin Sindirimdeki Rolü

Yutkunurken, yemek yemek borusunda aşağıya doğru ilerler, alt özofageal sfinkteri geçer ve mideye girer. Midenin üç işi var:

Gıdaların geçici olarak depolanması ve sıvı sindirim sularının üremesi ve karışımın ince bağırsak içine alınması.

Bu sürecin ne kadar sürdüğü, yediğiniz gıdalara ve mide kaslarınızın ne kadar iyi çalıştığına bağlıdır. Proteinler daha uzun süre kalırken, karbonhidratlar gibi belirli gıdalar çabucak geçer. Yağların işlenmesi en fazla zaman alır.

Gastroözofageal Reflü Hastalığı

Reflü, gıda, asit veya safra gibi midenin özofagusunuza geri döndüğünde oluşur. Bu düzenli sıklıkla olur (haftada iki kez veya daha fazla), gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) olarak adlandırılır. Bu kronik durum ağrıya (mide ekşimesi) neden olabilir ve özofagus astarını tahriş edebilir.

Gastrit

Gastrit, mide astarı iltihaplandığı zaman ortaya çıkar. Akut gastrit aniden ortaya çıkabilir; kronik gastrit yavaş oluşur.

Gastrit belirtileri şunları içerir:

  • Tıkanıklık
  • Mide bulantısı
  • Gevşeme kaybı
  • Siyah dışkı (mide kanaması nedeniyle)

İlaçlar, asidi ve iltihaplanmayı azaltabilir. Belirtilere neden olan yiyecek ve içeceklerden kaçınmalısınız.

Ülser

Midenizin astarı bozulursa, peptik ülseriniz olabilir. Çoğu iç astarın ilk katmanında bulunur. Mide kaplamasına kadar uzanan bir ülsere bir perforasyon denir ve acil tıbbi müdahale gerektirir.

Semptomlar şunları içerir:

  • Karın ağrısı
  • Yemek yedikten kısa süre sonra acıkmak,
  • Siyah renkli dışkı (katran tabureleri)
  • Göğüs ağrısı

Tedavi nedene bağlıdır. Kanamayı durdurmak için ilaçlar veya ameliyatlar gerekebilir.

Viral Gastroenterit

Viral gastroenterit, bir virüs mide ve bağırsakların iltihaplanmasına neden olduğunda ortaya çıkar. Başlıca semptomlar kusma ve ishaldir. Ayrıca kramp, baş ağrısı ve ateşiniz olabilir.

Çoğu insan birkaç gün içinde iyileşir. Çok genç yaşlılar ve diğer hastalıkları olan insanlar su kaybı riski altındadır.

Viral gastroenterit, yakın temas veya kontamine yiyecek veya içecek yoluyla yayılır. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre salgınlar, okullar ve bakım evleri gibi kapalı ortamlarda ortaya çıkma ihtimali daha yüksek (CDC, 2011)

Hiatal Herni

Boşluk, gövdenizi karnınızdan ayıran kas duvarındaki boşluktur. Mideniz göğsünüze bu boşluk ile yukarı doğru kayarsa, hiatal herniniz olur. Midenin bir kısmı özofagusun yanındaki göğüs boşluğunda içeri girip kalırsa buna parasofageal herni adı verilir. Fıtığın bu daha az yaygın türü midenin kan tedarikini kesebilir.

Hiatal fıtık belirtileri şişkinlik, ağrı veya boğazda acı bir tat içerir. Sebep her zaman bilinmemekle birlikte yaralanma ya da zorlanma yüzünden olabilir. Aşırı kiloluysanız, 50 yaş üzerindeyseniz veya sigara içiyorsanız, risk faktörünüz daha yüksektir.

Tedavi, ağrı ve mide ekşimesi tedavisinde kullanılan ilaçları içerir. Doktorunuz sağlıklı bir kilo vermenizi, yağlı ve asidik gıdaları sınırlamanızı ve yatağınızın başını yükseltmenizi tavsiye edebilir. Şiddetli vakalar ameliyat gerektirebilir.

Gastroparez

Gastroparez, midenizin boşaltılmasının çok uzun sürdüğü bir durumdur.

Semptomlar şunları içerir:

mide bulantısı, kusma, ani kilo kaybı.

Sebepler şunları içerir:

Bağırsakları etkileyen diyabet ilaçları veya vagus sinir cerrahisi, nervozapost viral sendromlar, sinir sistemi, metabolik bozukluklar.

Tedavi, ilaç ve diyet değişiklikleri içerebilir. Ağır vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Mide Kanseri

Mide kanseri genellikle uzun yıllar boyunca yavaş yavaş büyür. Çoğu durumda, mide astarının en içteki katmanında başlar.

Tedavi edilmediğinde, mide kanseri diğer organlara, lenf nodlarına veya kan dolaşımına yayılabilir. Daha erken mide kanseri teşhis edilir ve ne kadar erken tedavi edilirse görünüm de o kadar iyi olur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*