Otizm Belirtileri
Otizm belirtileri bebeklik döneminde ortaya çıkabilir ve hastalık genellikle 3 yaşına kadar teşhis edilir. Bazen çocuğun gelişimi yaklaşık 2 yaşına kadar normal görünür ve daha sonra geriler. Otizmin belirtileri, hafif ila şiddetli olmak üzere çeşitli kombinasyonlarda ortaya çıkar.
Bozukluğa sahip bebekler, genellikle duyu uyaranlara anormal tepkiler gösterir (yani, duyular aşırı veya düşük etkinlik gösterebilir). Bu hastalarda dokunuşlar acı verici olarak görülebilir, kokular çoğunlukla tatsız olabilir ve sıradan günlük sesler can sıkıcı olabilir. Yüksek sesler (ör. Motosikletle gidiş, elektrikli süpürge) ve parlak ışıklar, göz ardı edilemeyen ağlamaya neden olabilir.
Bebeklerdeki bozukluğun diğer işaretleri arasında şunlar sayılabilir:
-Çevreye kayıtsız görünür.
-Yalnız kalmayı ve yalnız oynamayı severler.
-Oyuncaklara duyulan ilgi eksilir.
-Başkalarına yanıt eksikliği gösterir.
-Başkalarına ilgi çekici gelen nesnelere pek itimat etmezler.
Otizmi olan küçük çocuklar genellikle dil gelişiminde bozukluklara sahiptir. Genellikle ihtiyaçları ifade etmekte zorlanırlar (diğer bir deyişle, kelimeler yerine jestleri kullanırlar); bilinç dışı nedenlerle gülerler, ağlar veya üzüntüyü gösterebilirler. Bazı otistik hastalar, etkili bir iletişim biçimi olarak kullanılmayan ilkel dil becerilerini geliştirir. İso tonlamadan ve anlatımdan yoksun anormal kalıplar geliştirebilirler ve kelimeleri veya cümleleri tekrar tekrar yiyebilirler. (ekolali olarak da bilinirler). Otistik çocuklar okumayı öğrenirler.
Otistik çocuklar diğer insanlara ilgi göstermezler ve genellikle yalnız olmayı tercih ederler. Rutin değişiklikler, tekrarlanan eylemler (ör. Çevrelerde dönme, kollarını sallama) üzerine defalarca direnebilir ve kendine zarar verici davranışlarda bulunabilirler (örn. Isırır veya kaşınır, başlarını savurur).
Küçük çocuklarda görülen diğer belirtiler arasında da şunlar bulunur:
-Kucaklaşmaktan veya dokunmadan kaçınırlar.
-Davranışsal patlamalar sık sık yaşanır.
-Göz temasından kaçınırlar.
-Ağrıya aşırı veya az hassasiyet gösterirler ve tehlikeden korkarlar.
-Sürekli anormal oyunlar oynarlar
-Normal öğretim yöntemlerine ve sözlü ipuçlarına karşı yanıt vermeme (normal işitmeye rağmen sağır olabilir)
Otizm, çocuk ergenlik dönemine girdiğinde ve yetişkinlik dönemine geçtiğinde hastalığın ciddiyetini azaltabildiği gibi artırabilir de.
Bir yanıt bırakın