Parkinson Hastalığı Neden Olur?

Parkinson hastalığı; kronik, ilerleyici bir nörodejeneratif hareket bozukluğudur. Parkinson yürüyüşü olarak adlandırılan hareketler, katılık, yavaş hareket (zayıf kinetik), zayıf denge ve yürüme zorluğu Parkinson hastalığının karakteristik birincil belirtileridir.

İdiopatik Parkinson hastalığı, benzer özelliklere ve semptomlara sahip bir dizi hareket bozukluğu olan parkinsonizm’in en yaygın formudur. Parkinson hastalığına idiyopatik Parkinson hastalığı deniyor çünkü durumun nedeni bilinmiyor. Parkinsonizm’in diğer formlarında ise bazı nedenlet biliniyor veya şüpheleniliyor.

Parkinson, beyin sapında bir takım dopamin üreten sinir hücrelerinde çekirdeklerin dejenerasyonundan kaynaklanır. Dopamin, kasları kontrol eden sinir hücreleri olan motor nöronları uyaran bir nörotransmitterdir.

Dopamin üretimi tükendiğinde, motor sistem sinirleri hareket ve koordinasyonu kontrol edemez. Parkinson hastalığı olan hastalarda zamanla hastalığın belirtileri ortaya çıktıkça dopamin üreten hücrelerinin yüzde 80 veya daha fazlasını kaybettiler. Parkinson hastalığına neden olan bir sebep ararken dikkatlerin çoğu, beyindeki substantia nigra ve locus coeruleus alanlarına odaklanmıştır.

Parkinson Belirtileri
İdiyopatik Parkinson hastalığı olan insanlar zamanla birkaç semptom geliştirebilir. Bununla birlikte, çoğu hastada durumla ilişkili tüm semptomlar gelişmemektedir. Çoğu durumda, birincil belirtiler şunları içerir:

  • Yavaş hareketler (bradikinezi)
  • Titreme
  • Katılık
  • Parkinson yürüyüşü

Parkinson semptomları genellikle vücudun bir tarafında başlar.

Parkinson hastalığı yıllar içinde hızlanarak veya yavaşlayarak ilerleyebilir. Çoğu hasta özürlü olurken, bazıları ise göreceli olarak daha iyi koşullarda hayatlarına devam eder.

Parkinson belirtileri günden güne hatta an ve an değişebilir. Belirtilerin bu şekilde dalgalanması için genellikle net bir neden yoktur; Bununla birlikte, bu hastalık sürecine antiparkinson ilaçlara atfedilebilir.

Parkinson Birincil Belirtileri
Bradykinesia, bilinçli hareketin yavaşlamasıdır. Hareket başlatmakta güçlük çekilir ve hareket başladığında hareketin tamamlanmasında zorluk çıkarır. Dopamin seviyesinin azalması nedeniyle beynin iskelet kaslarına gecikmeli olarak iletilen bradikinezi üretir. Bradykinesia yüz kaslarını etkileyen sertlik, ifadesiz, “maske benzeri” bir görünüme neden olabilir.

Eller, parmaklar, ön kol ya da ayaklarda ekstremite ortaya çıkar; ancak hasta görev yaparken olmaz. (Bu kasıtlı hareketle oluşan titreşime Esansiyel Tremor denir.) Titreme ağızda ve çenede de oluşabilir.

Sertlik ya da sert kaslar, kas ağrısı ve yüz de katılık, sertlik üretebilir. Hareket sırasında sertlik artma eğilimi gösterir.

Zayıf denge, dengeyi korumak için duruşu ayarlayan reflekslerin bozulması veya kaybından kaynaklanmaktadır. Parkinson hastalığı olan insanlarda düşmeler yaygındır.

Parkinson yürüyüşü, Parkinson hastalığı ile ilişkili belirsiz durmadan yürüme mesafesindedir. Doğal olmayan bir şekilde geriye veya ileriye eğilme eğilimi vardır ve eğik, baş aşağı, omuz-sarkık duruş geliştirmeye yönelik bir eğilim vardır. Kol salıncağı azalır veya kaybolur ve Parkinsonlu kişiler küçük karıştırma adımlarını (festination olarak adlandırılır) alırlar. Parkinsonlu hastalar yürümeye başlamakta güçlük çekebilir, yürürken ilerleme eğilimi gösterir, orta basamakta donabilir ve dönüş yapmakta güçlük çekebilirler.

Parkinson’un İkincil Belirtileri
Gönüllü ve istem dışı kas kontrolünün aşamalı olarak kaybedilmesi, Parkinson’la ilişkili bir dizi ikincil belirtileri üretir. Çoğu hasta tüm bunları yaşamaz ve belirtiler insandan insana yoğunluk bakımından farklılık gösterir.

Parkinson hastalığının bazı sekonder semptomları şunları içerir:

  • Kabızlık
  • Depresyon
  • Yutma güçlüğü (disfaji) saliva ve gıda ağızda toplayabilir veya boğazın arkasında boğulma, öksürme olabilir
  • Aşırı tükürük (hipersalvasyon)
  • Aşırı terleme (hiperhidroz)
  • Entellektüel kapasitenin kaybı (örn. Demans)
  • Psikososyal: kaygı, çevreden kopukluk
  • Ölçekleme, yüzdeki ve deride kuru cilt (örn., Sebore)
  • Sorulara yavaş yanıt (bradikfriya)
  • Küçük, dar el yazısı (mikrografi)
  • Yumuşak fısıltı sesi (hipofoni)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*