Renk Körlüğü Neden Olur?
Renk körlüğü, gözdeki renk algılayıcı pigmentlerle ilgili sorunlar, renkleri ayırt etmede zorluk ya da yetersizliğe neden olduğunda ortaya çıkar. Renk körü olan kişilerin çoğunluğu kırmızı ve yeşil arasında ayrım yapamaz. Bu renk körlüğü biçimi daha az yaygın olsa da, ayırt edici sarılar ve maviler de sorunlu olabilir.
Durum hafif ila şiddetli arasında değişir. Tamamen renk körü iseniz, ki bu, bir tür kromatopsi olarak bilinen bir durumdur, sadece gri veya siyah beyaz olarak görürsünüz. Ancak, bu durum çok nadirdir. Renk körlüğüne sahip çoğu insan, diğerlerinin gördüğü kırmızılar, yeşillikler ve çentikler yerine renk tablolarında aşağıdaki renkleri görür:
- Sarı
- Gri
- Bej
- Mavi
Renk körlüğü erkeklerde daha yaygındır..
Renk Körlüğü Belirtileri Nelerdir?
Renk körlüğünün en yaygın belirtisi, görüşünüzde bir değişikliktir. Örneğin, kırmızı ve yeşil trafik ışığı arasında ayrım yapmak zor olabilir. Renkler eskisinden daha az parlak görünebilir. Bir rengin farklı tonları aynıtek br renkte görünebilir.
Renk körlüğü, çocukların renkleri öğrenirken, genç yaşta genellikle belirgindir. Bazı kişilerde sorun, belirli renkleri belirli nesnelerle ilişkilendirmeyi öğrendikleri için fark edilmeden gider. Örneğin, çimenlerin yeşil olduğunu bilirler, böylece yeşil gördükleri rengi ararlar. Semptomlar çok hafifse, bir kişi belirli renkleri görmediklerini fark etmeyebilir.
Kendinizden şüpheleniyorsanız veya çocuğunuz renk körü olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışmalısınız. Teşhisi onaylayabilir ve diğer daha ciddi sağlık sorunlarına erken müdahale de bulunabilir.
Renk Körlüğü Çeşitleri Nelerdir?
Üç ana renk körlüğü vardır. Bir tipte, kişi kırmızı ve yeşil arasındaki farkı anlatmakta zorlanır. Başka bir tipte, kişi sarı ve maviyi birbirinden ayırmakta güçlük çeker. Üçüncü tipe de akromatopsi denir. Bu forma sahip bir kişi hiçbir renk algılayamaz ve her şeyi gri veya siyah beyaz görünür. Akromatopsi, renk körlüğünün en az görülen şeklidir.
Renk körlüğü yakın aile bireylerinizden miras kalabilir.
Devralınan Renk Körlüğü
Kalıtsal renk körlüğü daha yaygındır. Bu genetik bir kusur yüzündendir. Bu, durumun aile içinden geçtiği anlamına gelir. Renk körü olan yakın aile üyeleri olan birinin bu duruma sahip olması daha olasıdır.
Edinilen Renk Körlüğü
Elde edilen renk körlüğü yaşamın ilerleyen dönemlerinde gelişir kadın ve erkekleri eşit şekilde etkileyebilir. Optik sinire veya gözün retinasına zarar veren hastalıklar, elde edilen renk körlüğüne neden olabilir. Bu nedenle, renk vizyonunuz değişirse doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Renk Körlüğüne Neden Olan Nedir?
Göz, gözlerin arkasındaki ışığa duyarlı bir doku tabakası olan retinayı renkleri görmek için koni denilen sinir hücrelerini içerir. Üç farklı türde koni, ışığın çeşitli dalga boylarını emer ve her tür koni farklı bir renge tepki gösterir. Her koni kırmızı, yeşil veya maviye tepki verir. Renkleri ayırt etmek için beyne bilgi gönderir. Retinanızdaki bu konilerden bir veya daha fazlası hasar gördüyse veya mevcut değilse, renkleri düzgün şekilde görmekte zorluk çekersiniz.
Kalıtım
Renk görme eksikliğinin çoğunluğu kalıtsaldır. Genellikle anneden çocuğa geçer. Kalıtsal renk körlüğü körlüğe veya başka bir görme kaybına neden olmaz.
Hastalıklar
Ayrıca, hastalığınızın veya retinanızın yaralanmasının sonucu da olabilir.
Glokom ile gözün iç basıncı veya göz içi basıncı çok yüksektir. Basınç, gözlerden beyne sinyaller taşıyan optik sinire zarar verir, böylece görebilmeniz için. Sonuç olarak, renkleri ayırt etme yeteneğiniz azalabilir. İngiliz Oftalmoloji Dergisi’ne göre, glokomlu kişilerin mavi ve sarıyı ayırt edebilmeleri, 18. yüzyıldan beri süre gelenbir durum olduğu görülmüştür.
Makula dejenerasyonu ve diyabetik retinopati, konilerin bulunduğu retinaya zarar verir. Bu renk körlüğüne neden olur. Bazı durumlarda körlüğe sebep olur.
Kataraktınız varsa, gözünüzün merceği giderek saydamdan opaklığa dönüşür. Sonuç olarak renk vizyonunuz azalabilir.
Görmeyi etkileyebilecek diğer hastalıklar şunlardır:
- Diyabet
- Parkinson hastalığı
- Alzheimer hastalığı
- Çoklu skleroz
Bazı ilaçlar renk görmede değişikliklere neden olabilir.
Bir yanıt bırakın