Saç Dökülmesi Nedenleri
Alopesi folikülit veya akne dekalvanları olarak da bilinen folikülit dekalsanlar, kızarıklığa ve pus dolu kabarcıklara neden olan saçlı deri kıl köklerinde oluşan iltihaplı bir reaksiyondur. Yara izi ve kalıcı saç dökülmesine neden olur.
Saç dökülmesi, uygun olmayan saç bakımı ve bazı saç stil tekniklerinin uzun süreli kullanımı sonucunda da ortaya çıkabilir. Kozmetik tedaviler (örneğin boyalar, renk tonları, ağartıcılar, kalıcılar) genellikle güvenlidir. Bununla birlikte bu ürünlerin yanlış uygulanması veya kimyasalların çok uzun süre kullanılması durumunda saç kırılgan hale gelir ve kolaylıkla kırılır.
Saçları sıkı bir şekilde çeken saç stilleri ve aşırı şampuanlama veya fırçalama da saç dökülmesine neden olabilir. Örgü yapma, aşırı ısı ve saç doğrultma kıl şaftının zayıflamasına neden olur. Saç dokuma ve saçları düzleştirmek için kullanılan sıcak tarak ürünleri (ör: maşa) gibi saç şekillendirme teknikleri kalıcı saç inceltme ve yara izine neden olabilir.
Strese bağlı saç dökülmesi, şiddetli duygusal veya fizyolojik stres sonucu kafa derisinde geçici, geri döndürülebilir, diffüz saç dökülmesidir. Normal saç derisi, saç foliküllerinin yaklaşık yüzde 90’ı büyüyen anajen evresindedir ve yaklaşık yüzde 10-15’i dinlenme katagen ve telojen evrelerindedir. Stres, anagen tüylerin erken telojen tüylerine dönüşmesine neden olur; bu demek oluyor ki normal tüy sayısından daha fazla telogen dökülmeye sebep olur.
Çeşitli ilaçlara maruz kalmak geçici bir saç dökülmesi oluşturabilir. Saç dökülmesi veya incelmesinden endişe duyan hastalar, aldıkları ilaçları doktorlarına veya diğer sağlık uzmanlarına bildirmelidir. Artrit, depresyon, kalp problemleri ve yüksek tansiyon için kullanılan bazı ilaçlar da dahil olmak üzere bir dizi reçeteli ilaçlar da saç dökülmesine neden olabilir. Spontan yeniden büyüme genellikle ilacın kesilmesinden sonra meydana gelir. Bazı ilaçların saç dökülmesi etkisini, ilaç tedavisi alırken kafa derisini bir buz torbasıyla 20 dakika kadar soğutularak engellenebilir.
Zehirli saç dökülmesi (anagen effluvium), anagen fazında saç büyümesi bozulduğunda oluşur. Yeni sentezlenen saç şaftları zayıflar ve saç kopar. Saç dökülmesi genellikle hızlıdır ve anajen fazındaki tüm kılları içerir. Kemoterapi, kafa derisine radyoterapi ve aşırı doz A vitamini toksik alopesige neden olabilir. Kemoterapi yüzde 90 oranında saç dökülmesine neden olabilir. Tedavi sona erdiğinde saç dökülmeden önceki haline geri döner.
Saç Dökülmesine Neden Olan Şey Nedir?
- Normal olanı yaşla (AGA) oluşan kalıtsal bir değişiklik.
- Doğumdan sonra kadınlar saç dökülmelerinde (telogen effluvium) birkaç aylık bir artış yaşanabilir.
- Bakteriyel veya fungal enfeksiyonlar (şiddetli olduğunda, skarlasma ve kalıcı saç dökülmesine neden olabilir).
- Deri (deri) diskoit lupus veya skleroderma (yara izi alopesi).
- Kemoterapi ilaçları (geçici tam kellik ile yaygın saç dökülmesi).
- Kortikosteroidler, testosteron, heparin, ara sıra kolesterol düşürücü ilaçlar ve antitiroid ajanlar (saç dökülme oranının artışı) de dahil olmak üzere diğer ilaçlar.
- Malnütrisyon (özellikle yetersiz protein alımı), sindirim malabsorpsiyonu, anoreksiya nervoza, hızlı kilo kaybı veya kronik hastalık.
- Nadir konjenital ve gelişimsel bozukluklar.
- Asitler, ağartıcılar, yanıklar, donma veya radyasyon gibi kimyasal ve fiziksel ajanlar (kanser için x-ışınları ve radyoterapi dahil).
- Zehirli arsenik, bizmut, borik asit ve A vitamini ile zehirlenme.
- Bir saç kurutucu, saç düzleştirici ve benzeri cihazların düzenli olarak kullanılması saçlara zarar verebilir.
Saç Dökülmesi Belirtileri
Erkeklerde: Tepe noktalarda saç dökülmesi ve şakak üzerinde saç incelme; bu alanların aşamalı olarak birleştirilmesi
Alopesi areata (genellikle otoimmün saç dökülmesinin tipik bir türü olan çocuklarda ya da genç yetişkinlerde görülür): Madeni para büyüklükteki alanlar başta ya da başka yerlerde saç dökülmesine neden olan geçici, çoğu zaman tekrarlayan saç dökülmesi.
Saç Dökülmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Saç dökülmesine neden olan herhangi altta yatan bir tıbbi durum teşhis ve tedavi edilmelidir..
Topikal ilaç minoksidil genellikle saç dökülmesini yavaşlatır ve bazı saçların yeniden oluşmasına neden olabilir.
Peruklar, saç örgütleri, saç ekimi veya saçlı derinin mevcut bölümlerini yeniden konumlandırmak için yapılan cerrahi yöntemler de dikkate alınması gereken diğer yöntemlerdir.
Topikal veya enjektabl kortizon ilaçları bazı saç dökülmelerini tedavi etmek için uygulanabilir.
Bazı mevcut saç derisi saçlarını kel ya da inceltici parçalara taşımak için dermatolojik cerrahiyi kullanan saç ekimi, kalıcı saç değiştirme için yapılabilir.
Doktora Ne Zaman Başvurmalıyım?
Günde 50 ila 100 arası saçın dökülmesi normal olmasına rağmen, altta yatan bir tıbbi bozukluğun bir belirtisi olabilir sürekli dökülme fark ederseniz, doktorunuza veya dermatologunuza danışın.
Kafa derisi enfeksiyonundan şüphelenirseniz doktorunuza danışın. Enfeksiyon kalıcı saç dökülmesine neden olabilir.
Doğumdan sonraki birkaç ay boyunca, kadınlar tarak veya fırçayla saç tararken her zamankinden daha fazla tüy düştüğünü fark edebilirler.
Androjenetik alopesine duyarlı ve doğum kontrol haplarını almakta olan kadınlar saç dökülmesine maruz kalabilir. Anahtarlama doğum kontrol hapları bazen yardımcı olur. Oral kontraseptif kullanmayı bırakan kadınlar 2-3 ay sonra saçlarının inceldiğini fark edebilirler. Saç yaklaşık 6 ay sonra normal bir şekilde büyümeye başlar.
Hastalık saç dökülmesine neden olabilir. Genellikle, ciddi bir hastalıktan sonra ilk birkaç ay boyunca, saç dinlenme safhasına girer ve dökülmeye başlar. Kronik hastalığı olan hastalar saçlarını sürekli kaybedebilir. Hipotiroidizm, saçlı deri ve kuru, kırılgan saçlarda yaygın saç dökülmesine neden olabilir. Frengi bazen saç dökülmesine neden olabilir.
Seboreik dermatit veya egzama, genellikle saç dökülmesi ve yağlı, kafa derisinde sarı pullar ile ilişkilidir. Tedavi genellikle katranlı şampuan ve topikal steroidleri içerir.
Bir kişi yeterli miktarda protein tüketmezse, vücut saç büyüme döngüsünün dinlenme aşamasına girmesi için anormal derecede fazla tüyü uyararak eksikliği telafi etmeye çalışır. Birkaç ay sonra, o kıllar dökülür.
Demir eksikliği de saç dökülmesine neden olabilir.
Bir yanıt bırakın