Stres Neden Olur?

Strese Genel Bakış

Stres vücudun fiziksel, zihinsel veya duygusal değişikliklere, durumlara ve güçlere verdiği yanıttır. Stres, dış faktörlerden (ör. Olaylar, çevre) veya iç faktörlerden (ör. Beklentiler, tutumlar, duygular) kaynaklanabilir.

Stres sıklıkla, ele alınması zor ya da tehdit edici olarak algılanan durumlara tepki olarak oluşur. Stresin yaygın nedenleri (stresör denir) hastalık, yaralanma, korku ve kaygı içerir.

Her insan strese farklı tepki verir. Strese karşı sağlıklı bir yanıt hızlı bir şekilde başlar; derece ve uzunlukta uygundur; ve işlevi, motivasyonu ve verimliliği artırabilir.

Vücudun strese verdiği yanıt merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik) tarafından başlatılır ve kontrol edilir. Stresli bir duruma tepki olarak, beyin, önce “adreroal medulla” olarak adrenal bezin iç kısmını, “uçuş veya kavga” cevabını başlatan hormonları (örneğin, adrenalin [epinefrin], norepinefrin) serbest bırakmak üzere sinyal gönderir.

Sonra, beyin bu yanıtı sürdürmek için kortizol gibi diğer hormonların salınmasını tetikler. Bu hormonların etkileri aşağıdakileri içerir:

-Sindirimdeki değişiklikler (kaslara artmış kan akışı ve gastrointestinal sistem kan akışında azalma nedeniyle)
-Kan damarlarının genişlemesi
-Artmış solunum (solunum) oranı
-Artan kalp atış hızı ve kan basıncı (beyindeki kan akışının artması nedeniyle)
-Artmış kan şekeri seviyeleri (daha fazla enerji sağlamak için)

Stres Türleri
Stres akut (kısa süreli), episodik (sıklıkta) veya kronik (uzun süreli) olabilir. En sık görülen tür olan akut stres, yakın geçmişte beklenen ve yakın geçmişin olayları, baskıları ve taleplerinden kaynaklanmaktadır.

Sıklıkla oluşan akut strese, episodik stres denir. Bu stres türü, yaşamları son derece meşgul olan veya dağınık olan kişilerde ve aşırı derecede endişe duyan kişilerde yaygındır.

Kronik stres ciddi bir durumdur. Stresli bir durum uzun süreli ve sürekli olduğunda ortaya çıkan ağır fiziksel ve duygusal belirtilere neden olur.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), askeri eylem, doğal afetler, terör olayları, ciddi kazalar ve şiddetli kişisel saldırılar (örneğin tecavüz gibi) gibi hayatı tehdit eden olayların ardından ortaya çıkabilecek psikiyatrik bir durumdur.

Şiddetli travmayı takiben, bazı stres reaksiyonları gitmez ve hatta zamanla kötüye gitmektedir. TSSB’den muzdarip insanlar kabuslar ve geri bildirimlerle deneyimlerini tekrar yaşarlar, uyku güçlükleri çekerler ve ayrılmış veya yabancılaşmış hissederler. Bu semptomlar genellikle şiddetli ve uzun süreli olup, günlük yaşamı önemli derecede etkiliyor olabilir.

Risk Faktörleri ve Stres Nedenleri

Bazı insanlar strese diğerlerine oranla daha fazla eğilimli olma özelliğine sahiptir. Stres riskini artırabilecek kişilik özellikleri arasında aşırı rekabetçilik, heyecanlanma, sabırsızlık, saldırganlık ve kötümserlik yer alır.

Stres, ele alınması zor ya da tehdit edici olarak algılanan durumlara tepki olarak gerçekleşir. Harici faktörlerden (ör. Olaylar, durumlar, çevre) veya dahili faktörlerden (ör. Beklentiler, tutumlar, duygular) kaynaklanabilir. Stresin yaygın nedenleri (stresör denir), hastalık veya yaralanma gibi fiziksel nedenleri ve kaygı veya korku gibi zihinsel (psikolojik) nedenleri içerir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*