Uyuz Nedir?
Uyuz, Sarcoptes scabiei olarak bilinen bir akarın neden olduğu bir cilt rahatsızlığıdır. Tedavi edilmemesi durumunda bu mikroskopik akarlar aylarca cildinizde yaşayabilirler. Cildinizin yüzeyinde çoğalırlar ve içine sokup yumurta bırakırlar. Bu, deride kaşıntılı, kırmızı bir döküntü oluşmasına neden olur.
Uyuz, doğrudan cilt teması yoluyla bir kişiden diğerine kolaylıkla geçebilen oldukça bulaşıcı bir durumdur. Ayrıca, istila edilmiş kıyafet veya yatak takımı yoluyla da bulaşabilir.
Uyuzlar rahatsız edici olsa da, istila çoğu zaman etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Tedavi genellikle uyuz akarlarını ve yumurtalarını öldüren ilaçlardan oluşur. Uyuzlar çok bulaşıcı olduğu için, doktorlar genellikle uyuz olan biriyle sık temasta olan bir grup insan için tedavi önerirler.
Uyuz belirtileri nelerdir?
Uyuza ilk maruz kalındıktan sonra semptomların görünmesi altı haftaya kadar sürebilir. Semptomlar genellikle daha önce uyuz olan insanlarda daha hızlı gelişir.
Uyuz bezlerinin belirgin semptomları, geceleri daha da kötüleşen döküntü ve şiddetli kaşıntıları içerir. Enfekte bölgenin sürekli çizilmesi, enfekte hale gelen yaralar oluşturabilir. Bu gerçekleşirse, cilt enfeksiyonu için antibiyotik ile ilave tedavi önerilebilir.
Büyük çocuklarda ve erişkinlerde ortak uyuz alanları şunlardır:
- Bilek
- Dirsek
- Koltukaltı
- Meme
- Penis
- Bel
- Kalçalar
- Parmakların arasında kalan alan
Küçük çocuk ve bebeklerde, çok yaşlılar veya bağışıklığı yetersiz insanlarda şu bölgeler uyuzdan etkilenir:
- Baş
- Yüz
- Boyun
- Eller
- Ayak tabanları
Uyuz bulaşıcı mıdır?
Uyuzlar bulaşıcıdır ve aşağıdaki yollarla yayılabilir:
- El ele tutuşmak ya da tokalaşmak gibi uzun süren cilt temasları
- Cinsel ilişkiye girme gibi samimi kişisel temas
- Uyuz olan birinin kullanılan giysilerini, yatağını veya havlularını paylaşmak
Uyuzlar çoğunlukla doğrudan fiziksel temas yoluyla iletildiği için istila, aile üyeleri, arkadaşlar ve cinsel partnerlere kolayca aktarılabilir.
Şuralarda uyuz daha hızla yayılabilir:
- Okullar
- Bakım evleri
- Rehabilitasyon tesisleri
- Spor soyunma odaları
- Hapishaneler
Uyuzlar nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz muhtemelen fiziksel bir muayene yaparak ve cildin etkilenen bölgesini inceleyerek uyuz olduğu düşünülen bölgeyi muayene edecektir. Bazı durumlarda, doktorunuz, bir akarı bir iğne ile ciltten çıkarıp tanıyı doğrulamak isteyebilir. Akar kolayca bulunamazsa, doktorunuz doku örneği elde etmek için küçük bir cilt bölümünü kazıyacaktır. Bu örnek daha sonra bir mikroskop altında uyuz akarlarının veya yumurtalarının varlığını doğrulamak üzere incelenecektir.
Uyuzlar nasıl tedavi edilir?
Uyuz için yapılan muameleler genellikle, reçeteyle uygulanan merhemler, kremler ve doğrudan cilde uygulanabilen losyonlar ve bazı oral ilaçları kapsar.
Doktor muhtemelen akarların en aktif olduğu saatlerde ilacı kullanmanızı isteyecektir. Tüm cildinizi boyundan aşağıya doğru tedavi etmeniz gerekebilir. İlaç ertesi sabah yıkanabilir. Doktorunuzun talimatlarını çok dikkatli takip ettiğinizden emin olun.
Amerikan Dermatologlar Akademisine (AAD) göre, uyuz tedavisinde kullanılan bazı ortak ilaçlar şunları içerir:
- Yüzde 5 permetrin kremi
- Yüzde 25 benzil benzoat losyon
- Yüzde 10 sülfür merhemi
- Yüzde 10 krotamiton kreması
- Yüzde 1 lindane losyonu
Doktorunuz, uyuz ile ilgili rahatsız edici belirtilerin bir kısmını hafifletmeye yardımcı olması için ek ilaçlar da önerebilir. Bu ilaçlar şunları içerir:
- Benadryl (difenhidramin) veya kaşıntı kontrolüne yardımcı olmak için pramoksin losyonu gibi antihistaminikler
- Cildinizi sürekli çizerek oluşan enfeksiyonları öldürmek için antibiyotikler
- Şişme ve kaşıntıyı hafifletmek için steroid kremler
Tedavinin ilk haftasında semptomlar kötüleşiyor gibi görünebilir. Bununla birlikte, ilk haftadan sonra, daha az kaşıntı olduğunu fark edeceksiniz ve tedavinin dördüncü haftasına kadar tamamen iyileşmiş olmanız gerekir. Bir ay içinde iyilesmeyen cilt hala uyuz akarlarına maruz kalabilir. Dört haftalık tedaviden sonra belirtilerin devam ettiğini görürseniz, derhal doktorunuza başvurun.
Uyuzlardan nasıl kurtulabilirim?
Uyuz olmayı önlemenin en iyi yolu, uyuz olduğu bilinen bir kişiyle doğrudan cilt temasından kaçınmaktır. Uyuz kapmış bir kişi tarafından kullanılan, yıkanmamış giysilerden veya yatak takımlarından kaçınmak da en iyisidir.
Uyuz akarları vücudunuzdan düştükten sonra 48-72 saat yaşayabilirler, bu nedenle yenidoğanın yenilenmesini önlemek için belirli önlemler almalısınız. Aşağıdakilerin 122° F (50 ° C) sıcaklığa ulaşan sıcak suda yıkadığınızdan emin olun:
- Giyim
- Yatak
- Havlu
- Yastıklar
Bu malzemeler kurutucuda çok yüksek ısıda en az 10 ila 30 dakika kurutulmalıdır.
Bir yanıt bırakın