Yüz Felcine Genel Bakış
Yüz felci, yedinci kranyal olarak bilinen iki yüz sinirinden birine hasar veya travma sonucu oluşan geçici fasyal paralizinin bir şeklidir. Felç, yüz özelliklerinin bozulmasına neden olur ve gözlerin kapanması, çiğneme ve yeme gibi normal yüz fonksiyonuna müdahale eder.
Yüz felcinin başlangıcı genellikle anidir. Birçok kişi sabaha karşı uyanır ve yüzlerinin bir tarafının felç olduğunu görür. Hastalar sıklıkla felç yaşadıklarından korkarlar, ancak yüz felci felci inme ile ilgili değildir. Daha yumuşak semptomlar arasında dudaklarda veya göz çevresinde karıncalanma bulunur ve genellikle hızlı bir şekilde ilerlenir ve 48 saat veya daha kısa sürede maksimum şiddete ulaşılır.
Bell’in felci, yaklaşık 200 yıl önce sinir ve yüz kaslarının innervasyonunu inceleyen Scottish cerrah Sir Charles Bell’in adını taşıyor.
Yüz Sinir Anatomisi
Yüz siniri kaşları hareket ettiren kasları kontrol eder, gözleri kapatır ve ağzı ve dudakları hareket ettirir. Aynı zamanda, tükrük bezlerinden biri olan gözyaşı bezlerini ve dilin önündeki tat tomurcuklarını kontrol eder.
Elektrokimyasal sinyaller beyin ve birçok yüz kasları arasında yüz sinirini oluşturan 7000 sinir lifi vasıtasıyla iletilir. Fasyal sinir hasar gördüğünde, yüz felcinde olduğu gibi her sinir lifinin etkisi kesilir. Yüz siniri çeşitli fonksiyonları kontrol ettiğinden, birkaç semptom ortaya çıkar.
Yüz Felci Belirtileri
Yüz felcinin en yaygın belirtileri; yüz zayıflığı, kuru bir göz veya ağız ve tat alma sorunlarıdır. Belirtilerin şiddeti yüz sinir hasarının derecesine bağlıdır ve hafif zayıflığından komple felce kadar değişir. Genelde yüzün bir tarafındaki hem üst hem de alt kısımları etkiler. Olguların yüzde 1’inden azında yüzün her iki tarafı da etkilenir.
Semptomlar genellikle aniden ortaya çıkar; vakaların yaklaşık % 60’ında hastalar yakın tarihli üst solunum yolu enfeksiyonu veya diğer viral enfeksiyonlardan birini geçirmiş oluyor. Yüz zayıflığının başlangıcından birkaç saat önce birçok kişi kulağın arkasında veya başın arkasında ağrı çeker. Yüzün felce ek olarak, diğer belirtiler şunları içerir:
- Baş dönmesi
- Kuru ağız
- Yüz ağrısı
- Sese aşırı duyarlılık
- Göz kırpma veya kapama, gözyaşı dökme ve kuru gözler bulamama
- Bozulmuş zevk duygusu
- Engellenmiş konuşma
Belirtiler yüzün ötesine yayılmaz ve “zirve” yaptıktan sonra daha da kötüye gitmez. Hastaların yüzde 60 ila 80’inde tedavi olsun ya da olmasın kısa sürede tamamen iyileşme yaşanır. Diğerleri çeşitli derecelerde yüz bozulması, felç veya kas spazmları ile ayrılır.
Kurtarma süresi, yüz sinirine verilen hasar miktarına bağlı olarak birkaç günden birkaç aya değişir. Hastaların yaklaşık yüzde 7 ila 10’unda rahatsızlık nüksetmektedir.
Yüz Felci Nedenleri
Virüs enfeksiyonları-herpes simpleks, herpes zoster (zona), su çiçeği, kabakulak, mononükleoz (mono) ya da Lyme hastalığı veya tüberküloz gibi HIV ve bakteriyel enfeksiyonlar, Yüz felcine neden olan yüz sinirinde şişmeye neden olabilir. Kronik hastalığa (örneğin diyabet, Guillain-Barre sendromu) neden olan bir beyin sapı tümörü, kafatası kırığı veya nörolojik durum da yüz felcine yol açabilir.
Yüz Felcinin Risk Faktörleri
Bağışıklık sistemini tehlikeye atan HIV gibi durumlar, yüz felci riskini arttırır. Diyabetli hastalar, genel nüfusa oranla rahatsızlığı geçirme olasılığı 4 kat daha fazladır. Hamile olan kadınlar, hamile olmayan kadınlara göre 3.3 kat daha fazla yüz felci geçirme riski taşırlar.
- Yüz felcinin risk faktörleri aşağıdakileri içerir:
- Lyme hastalığı veya tifo ateşi,
- Frengi, tüberküloz,
- Orta kulak enfeksiyonları gibi bakteriyel enfeksiyonlar
- Guillain-Barre sendromu, multipl skleroz ve nevrosarkoidoz gibi nörolojik bozukluklar
- Başın veya yüzün travmatik yaralanması
- Sinir basısına neden olan tümörler
- İnfluenza (grip), yaygın soğuk algınlığı veya bulaşıcı mononükleoz gibi virüsler.
Bir yanıt bırakın