Bitlenme Nedir ve Neden Olur?

Bit Nedir?
Bit; küçük, sarımtırak gri renkte, vücutta yaşayan ve insan kanıyla beslenen kanatsız bir böcek türüdür. Üç bit türü vardır: Baş biti, kasık biti (pubik) ve vücut biti.

Saç biti, kafa derisinden kan emer ve ciddi derecede kaşıntıya neden olan lekeler bırakır. Sürekli kaşıntılar cilt enfeksiyonlarına neden olabilir. Dişi bitler, kafa derisine yakın saç şaftlarında küçük, soluk, futbol topu şeklinde yumurtalar (nitler) bırakır. Bu yumurtalar yedi gün içinde açılır ve genellikle birkaç hafta yaşar. Baş biti, bulaşmış kişiyle doğrudan temas yoluyla yayılır.

Vücut biti ise yumurtalarını kıyafetler üzerine bırakır ve yalnızca beslenmek zorunda olduklarında vücuda gider. Vücut biti genellikle giysilerini sık sık değiştirmeyen kişileri etkiler.

Pubik bitler, pubik kıllarda yaşar ve genellikle cinsel ilişki sırasında bulaşırlar. Daha seyrek olarak, kirpikler, sakallar, koltuk altı kılları ve anüs çevresindeki kullarda bulunabilirler.

Genel olarak, bit enfeksiyonu riski en fazla olan insanlar; 3-11 yaş arasındaki çocuklar, bakım evinde, kalabalık veya sağlıksız koşullarda yaşayan insanlardır. Bitler oldukça sinir bozucu ve kolayca yayılan canlılar olsa da, tedavisi oldukça kolaydır ve nadiren ciddi bir sağlık riski oluştururlar.

Bitlenmenin Sebebi Nedir?

Bit, kötü hijyen nedenli değildir. Biti olan biriyle doğrudan temas halinde yayılırlar. Bit sadece insan kanında beslenir-onları evcil hayvanlardan alamazsınız. Bit yalnızca tarama yaparak hareket eder; atlamak ya da uçmazlar.

Kalabalık yaşam koşulları riski artırır (yakın temas).
Anaokuluna veya anaokuluna gidip yakından oynayan çocuklara, bit daha kolay buluşabilir.
Okul çağındaki çocuklar genellikle okul arkadaşlarıyla günlük temasları ve sınıf dolaplarının kullanımı nedeniyle etkilenirler.
Baş biti; tarak, şapka veya kulaklık seti vasıtasıyla bulaşabilir.

Pubik bitler enfekte olmuş bir partnerle cinsel ilişki yoluyla bulaşır ya da bulaşmış yatak takımlarıyla temas yoluyla da bulaşabilirler.

Bitlenme Belirtileri

-Yoğun kaşıntı, genellikle saç dökülmüş bölgelerde
-Cildin kızarıklık ve dökülmesi
-Minik kırmızı ısırık izleri
-Giysilerde görünür bitler
-Saç milleri üzerinde görünür nitler (yumurtalar) (sıkıca tutturulmuş ve çıkarılması zor)

Önleme
-Çocuklara başkalarıyla baş başa temastan kaçınmayı öğretin. Özellikle bitlerin yoğun oldukları aylardan (Ağustos – Kasım ve Ocak ayları) çocuklarınızın düzenli olarak baş biti kontrolünü yapın.
-Aynı kıyafetleri bir veya iki günden fazla giymeyin.
-Çorapları sık sık yıkayın.
_Düzenli olarak banyo yapın veya duş yapın.
-Yastık, tarak, saç fırçası, şapka veya diğer kişisel eşyalarınızı başkalarıyla paylaşmayın.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*