Varis Nedir ve Neden Olur?

Varisler damarlardaki kapakların yapısında ve işlevlerinde kusurlardan kaynaklanan genişlemiş (dilate) damarlardır. Birincil veya ikincil olarak sınıflandırılabilirler. Primer varikoz damarları cildin yüzeyine yakın damarlardan (yüzeyel) oluşur. İkincil varikoz damarları derin damarlardan kaynaklanır ve derinin yüzeyine yakın damarların genişlemesine neden olur.

Venöz Sistem Anatomisi
Kalp, vücuda kan pompalayan içi boş, kaslı bir organdır. Kan, en büyük arter (kalpten aort denir) yoluyla kalpten pompalanır ve atardamar ağına göre organlara ve dokulara oksijen tedarik eder. Bu ağdaki arterler, oksijeni hücrelere ileten kılcal damarlar haline gelene kadar daha küçük olurlar.

Kan kılcallardan ayrılırken venöz sisteme girer. Damarlarda bulunan kan, oksijeninin çoğunu kaybettiğinden arteryel kandan çok daha koyu renktedir. Damarlar küçük başlar ancak kalbe daha yakınlaştıkça büyürler, en büyük damarda (vena kava adı verilen) son bulurlar.

Bacaklarda iki venöz sistem vardır: yüzeysel damarlar, kan yoluyla düşük basınçla akar ve derin damarlar, kan yoluyla yüksek basınçta (fakat damarlardan daha az akar) akar.

Bu sistemler aracılığıyla normal kan akışı, yüzeyel venöz sistemden derin venöz sisteme kadar olan akıştır. Bu akış tersine döndüğünde, yüzeysel venöz sistemde varikoz damarları oluşur. Kan akışının bu şekilde tersine çevrilmesi, genellikle iki sistemi birbirine bağlayan küçük damarlarda bir başarısızlığın sonucu olarak ortaya çıkar (delici olarak adlandırılır).

Arter damarlarının kas duvarlarına bağlı olarak yüksek basınçta arter yoluyla kan akar. Damarlar aynı kas seviyesine sahip değildir ve bunu telafi etmek için, venöz sistemin kanın yalnızca bir yönde-kalbe doğru akmasına izin veren tek yönlü valfleri vardır.

Bu supaplar olmasa, yerçekimi nedeniyle kan alt gövdede toplanacaktı. Yerçekimi etkilerini gidermek için vücut bacak kaslarına dayanarak kanı kalbe geri pompalamaktadır. Bu, yerleşik kişilerin sıklıkla bacak şişmesi (ödem) yapmasının nedenlerinden biridir.

Varis damarları, damardaki bir valf sızdırdığında veya başarısız olduğunda gelişir; bu da altındaki valflerin sırayla bozulmasına neden olur. Damarlarda kas duvarlarının olmaması nedeniyle, sonuç olarak damarların genişlemesine neden olan kan biriktirilir. Damarlarda biriken kan birikimi, genellikle bacaklarda derinin altında düğümlenmiş veya bükülmüş halatın ortaya çıkmasına neden olur.

Varisli Damarların Varlığı ve Prevalansı
Variköz damarlar kadınlarda erkeklerden iki ila üç kat daha yaygın. İnsidans yaşla birlikte artar ve 50 yaşın üzerindeki insanların yaklaşık yüzde 50’sinde variköz damarlar bulunur. Bacakta sıklıkla görülür, ancak vücudun neredeyse herhangi bir bölgesinde de gelişebilirler.

Variköz Damarların Belirtileri
Bacaklardaki varikoz damarlarının belirtileri arasında şunlar bulunur:

  • Gece bacaklardaki kramplar
  • Egzersiz intoleransı
  • Bacaklarda güç veya uyuşukluk
  • Damar boyunca ağrı
  • Döküntü deride, kaşıntı, deri renk değişikliği
  • Huzursuz bacak sendromu

Variköz damarlar, erkeklerde ve kadınlarda hemoroid, erkeklerde varikoseller de dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerinde görülebilir.

Varisli Damarların Komplikasyonları
Tedavi edilmemiş variköz damarlar kötüleşirse, dermatit tromboflebit olarak adlandırılan bir enflamatuvar duruma dönüşebilir. Ayrıca, damarlarda artan basınç, cildin kan akışını azaltarak cildin bozulmasına (nekroz) neden olur ve bu da iyileşmeyen ülserlere neden olabilir.

Varisli Damarların Teşhisi
Varikoz damarlarının teşhisi için fiziki muayene gerekir. Damarlarda ve bacaklarda görsel değişiklikler genellikle oldukça belirgindir. Bununla birlikte, nedenini belirlemek ve en iyi tedavi planını geliştirmek için tanı testleri sıklıkla yapılmaktadır.

Yapılan en yaygın test, renk akışı olan Duplex ultrasonudur. Bu test, cilt altındaki yapıların görüntülerini oluşturmak için ses dalgalarının yansımasını ve iletilmesini kullanır. Ultrason, siyah (kan) ile ayrılmış iki paralel beyaz çizgi (damar duvarları) olarak görünen kan damarlarını tanımlamak için çok iyi bir testtir.

Renk akışı yönü, kan akışının yönünü belirlemek için kullanılabilir. Bir yönde akan kan mavi renkte görünüyor ve ters yönde akan kan kırmızı görünüyor. Bu, doktorun venöz kanın yüzeysel sistemden derin sisteme (yüzeyi derine bağlayan damar damarları vasıtasıyla) kalp yönünde akıp akmadığını veya beceriksiz kapaklardan ötürü ters yönde aktığını belirlemesine olanak tanır ( geri akış). Ultrason, düzeltici işlem yapılabilmesi için sorunun nereden kaynaklandığını da tespit edebilir.

Ultrason sıklıkla pelvis veya damarların derin venöz sisteminde bulunan damarları görselleştirmez. Bu vakalarda, manyetik rezonans venografi kullanılabilir. Tarihsel olarak, manyetik rezonans içermeyen venografi (yani, bir kateter vasıtasıyla damara enjekte edilen “boya” veya kontrast) kullanılmıştır; Bununla birlikte, bu invaziv test yerine renk akışı olan Dubleks ultrason ile yer değiştirmiştir. Bazen, variköz damarların sebebi diğer yöntemlerle belirlenemediğinde kullanılır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*