Ağız Kuruluğu Nedir?
Kuru ağız, aynı zamanda kserostomi olarak da bilinir, tükrük kompozisyonundaki akışın veya değişimin azalması nedeniyle mukoza zarlarının ağızda anormal kuruluğuna denmektedir. Olası pek çok altta yatan bozukluğun bir belirtisi olarak veya bazı ilaçların bir yan etkisi olarak ortaya çıkabilir. Ağız kuruluğu kendisi ciddi tıbbi bir sorun değildir, ancak yetersiz beslenme, psikolojik rahatsızlık, ağız enfeksiyonları ve işlenmeden bırakıldığında diş çürümesine katkıda bulunabilir. Tıbbi bakım, semptomları gidermek ve altta yatan bozukluğun tedavisini amaçlamaktadır.
Ağızlığa Kuruluğu Neden Olabilir?
Ağız kuruluğu, antihipertansif ilaçlar, antidepresanlar, ağrı kesiciler, sakinleştiriciler, diüretikler ve antihistaminikler gibi birçok ilacın yan etkileri sonucu ortaya çıkabilir. Ağızda veya yakınında bulunan tümörler için kullanılan radyoterapi de ciddi ağız kuruluğuna neden olabilir. Kemik iliği nakli ile ilgili etkiler ağız kuruluğunu sağlayabilir.
Vücudun hastalığa karşı doğal savunmasının uygun olmayan bir şekilde sağlıklı dokuya saldırdığı bir otoimmün bozukluk olan Sjögren sendromu kuru gözlerde olduğu kadar ağız kurumasına da neden olabilir. Ağız Kuruluğu, inme ya da Alzheimer hastalığı gibi beyin merkezli bozukluklarla ortaya çıkan nörolojik değişikliklerle ilişkili olabilir. Beslenme yetersizlikleri bir sebep olabilir. Korku, stres, kaygı ve depresyon ağız kuruluğuna neden olabilir. Bazı insanlar tükürük bezleri normal olmasına rağmen, kronik ağız kuruluğunun hissini bildirir. Aşırı alkol tüketimi koyu ağız kuruluğuna neden olur.
Ağız Kuruluğu Belirtileri
-Kuru veya ağızda yanma hissi
-Çiğneme, yutma, tadma zorluğu (örn. Azalan tad) ve konuşma
-Diş problemleri (İleri vakalarda çatlamış dudaklar, dil yüzeyindeki değişiklikler, diş çürüğü yaygınlığı ve ağız ülseri)
-Ağız fungal enfeksiyonu (pamukçuk) yaygın ve çok ince olabilir (baharatlı gıdaların hoşgörüsüzlüğü, ara sıra ağız köşesinde çatlaklar gibi)
-Sık veya aşırı susuzluk
-Boğaz ağrısı, ses kısıklığı
-Kuru burun pasajları
Ağız Kuruluğunun Önlenmesi
-Sağlıklı, dengeli bir diyet uygulanmalı
-Bol miktarda sıvı içilmeli
-İlaçların yan etkilerinin farkında olun.
Kuru Ağız Bakımı
-Suyu sık sık, özellikle de konuşurken veya yiyerken yudumlayın. Kafein, kurubun ağırlaşmasına ve diş hasarına neden olabilecek kafein, sitrik asit, fosforik asit veya şeker içeren içeceklerden kaçının.
-Tükrük üretimini teşvik etmek için susuz şeker sakızı veya şekersiz sert şekerlemeleri emmeyi deneyin
T-ütün, alkol ve tuzlu, baharatlı veya çok asitli gıdalardan kaçının.
-Geceleri bir nemlendirici kullanın ve ağız kuruluğunuzla uyandığınızda yatağınıza bir bardak su tutun.
-Dudakların çatlamasını önlemek için dudak balsamı kullanın.
-Diş çürüğü riskini azaltmak için reçeteli topikal florür kullanılması gerekebilir.
-Suni bir tükürük solüsyonu ağız mukoza zarlarını nemlendirmeye yardımcı olabilir.
Bir yanıt bırakın