Akne Nedir ve Neden Olur?

Akne Nedir?

Ergenlerde olduğu gibi, yetişkinlerde de görülen akne çeşitli hormonal değişiklikler ile bağlantılıdır. Kadınlar için adet kanamasına bağlı hormonal dalgalanmalar etkileyici bir faktör olarak değerlendirilebilir. görünmektedir.

Aynı zamanda kalıtsal faktörler de akne oluşumuna neden olabilir. Ebeveynlerinden birinde akne varsa, bu durum çocuğu da etkileyebilir. Akne ile bağlantılı diğer faktörler arasında oral kontraseptifler, kortikosteroidler, vitamin B12 ve lityum gibi bazı ilaçlar bulunur. Ayrıca, yağ, kozmetik, sıkı kıyafetler veya gözeneklerinizi tıkayacak herhangi bir şey de akneye neden olabilir. Bazı durumlarda, stres, dioksin maruziyeti (Bitkilerde bulunan bir kirletici madde) veya iklim değişiklikleri gibi faktörler akne oluşumunu tetikleyebilir.

Akne, yetişkinler de ve ergenlik çağındaki gençler de vücudun belirli bölümlerinde bulunan yağ bezleri (çoğunlukla yüz, göğüs ve sırt kıllarının ortaya çıktığı gözeneklerle ilişkili bezler) fazla miktarda sebum (Yağ bezlerinin meydana getirdiği salgı.) saldığında ortaya çıkar. Fazla sebum gözenekleri tıkar. Cildin altında kalırsa “beyaz kafa” oluşur; cildin üst kısmına çıkarsa “siyah nokta” oluşur. Aşırı salgılar istila edip çevredeki dokuyu kızdırırsa “öfkeli kırmızı” sivilce oluşur.

Akne iyileştirilemez, ancak hafif belirtileri kontrol altına alacak adımları atıncaya kadar atabilirsiniz.

Akne Belirtileri

-Ergenlerde, salgın esas olarak yüz üzerinde değil, aynı zamanda omuz, sırt, boyun ve kalçada görülür.
Yetişkinlerde genellikle çeneye ve çene çizgisi ile sınırlıdır.
-Kadınlarda menstruasyon periyodunun (Normal adet döngüsü) başlamasından önce semptomlar kötüleşebilir.
-Kırmızı, iltihaplanmış kistler (kistik akne) grupları

Sivilce nedir?

Sivilce, teknik olarak “akne vulgaris” olarak adlandırılan bir cilt rahatsızlığıdır. Milyonlarca gençte görülen bir rahatsızlıktır aynı zamanda yetişkinlerde de görülebilmektedir. Yetişkinlerde deride kalıcı ve nükseden lekeli (kırmızı köşkük, beyaz kafa, kara kafa, nodül veya kist) türleri görülür. Ama çoğunlukla ergenlik dönemindeki gençleri etkiliyor, ancak yapılan bir araştırma göre, 50’li yaşlarda dahi, erkeklerin yüzde 6’sı ve kadınların yüzde 8’i bu tür salgınlar yaşamaya devam ediyor. Şiddetli vakalar haricinde akne genelde zararsızdır, ancak ciddi psikolojik sıkıntılara sebep olabilir. Ayrıca sivilce zayıf bir sağlık belirtisi ya da beslenme bozukluğunun bir sonucu değildir, mastürbasyon ya da kabızlık nedeniyle de değildir.

Sivilce hayati tehlike oluşturmaz ve hafif bir salgından sonra kendiliğinden giderir. Bununla birlikte akne duygusal sıkıntıya neden oluyorsa ya da kötüleşirse bir aile hekimi veya dermatoloğa danışılmalıdır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*