Alerji Testlerine Genel Bakış
Alerjik reaksiyonların sebebinin belirlenmesine yardımcı olmak için alerji testi yapılır. Alerji testlerinin sonuçları, hastaların ve hekimlerin alerji belirtilerini etkili bir şekilde yönetmek için bir tedavi planı geliştirmesine yardımcı olabilir. Alerji testi tıbbi öykü, fiziki muayene, alerji cilt testleri, alerji kan testleri ve gıda alerjisi testleri içerebilir.
Bir alerji, bazı maddelere maruz kalmanın bir sonucu olarak oluşan anormal bir bağışıklık sisteminin tepkisidir (alerjen olarak adlandırılır). Bağışıklık sistemi tarafından üretilen ve vücuttaki hücrelere (mast hücreleri) bağlanan immünoglobulin E (IgE) adı verilen alerjene özgü bir antikor, üretildiği spesifik alerjenle temasa girdiğinde alerjik reaksiyon oluşur.
Alerjenler bağışıklık sisteminin, özellikle de beyaz kan hücrelerinin kendilerini mast hücrelerine veya bazofillere bağlayan IgE antikorları üretmesine neden olur. Alerjen mast hücresi yüzeyindeki spesifik IgE antikorlarına bağlanır ve alerjen ve IgE antikorları birleştiğinde, histamin (kan damarlarını genişleten madde) ve diğer kimyasalların salınması tetiklenir ve alerji semptomlarına neden olur.
Alerjiler, alerjik rinit, sinüzit ve astım gibi ciddi solunum yolu hastalıklarıyla bağlantılıdır ve şiddetli alerji, anafilaksi adı verilen hayati tehlike oluşturan bir duruma neden olabilir.
Alerjik belirtiler şunları içerir:
-Tıkanıklık
-Öksürme
-Egzama (atopik dermatit, kontakt dermatit)
yorgunluk
-Hives (ürtiker) veya şişme (anjioödem)
-Kaşıntı
-Kaşıntılı, sulu gözler (alerjik konjonktivit)
-Burun akıntısı, hapşırma
-Nefes darlığı, göğüs sıkışması, hırıltı
Alerji Testleri Türleri
Deri testleri genellikle alerjileri teşhis etmek için kullanılır. Bu testler biraz rahatsızlık verir ve gerçekleştirmek için yaklaşık 30 dakika alır. Bir alerjist / immünolog, testin sonuçlarını hastanın geçmişi ile birlikte yorumlayarak en iyi tedavi şeklini belirlemek için kullanır. Tedavi ilaçlar ve alerji atakları içerebilir (immünoterapi).
Alerji cilt testlerinden önce, pozitif bir histamin kontrol testi ve negatif bir salin kontrol testi yapılabilir. Hastanın histaminle reaksiyona girip girmeyeceğini belirlemek için pozitif bir kontrol testi kullanılır. Hasta histamine hemen tepki vermezse alerji cilt testlerinin sonuçları yorumlamak zordur. Negatif kontrol testi, herhangi bir allerjen içermeyen bir tuz çözeltisinin uygulanmasını içerir. Bu çözeltiye tepki gösteren hastalar, alerji cilt testlerinin doğru şekilde yorumlanmasına izin vermek için çok hassas cilde sahip olabilirler.
Bir yanıt bırakın