Kalsiyum, kemiklerin inşası ve onarımı, kasların kasılması, kalp fonksiyonu, sinir iletimi ve kan pıhtılaşması gibi birçok önemli vücut prosesi için gerekli olan bir mineraldir. Kalsiyum düzeylerini ve etkileşimleri yoluyla kalsiyum metabolizmasını etkileyen diğer maddeleri ölçmek, kemik hastalıklarının yanı sıra böbrekler ve paratiroid bezlerinin işlevini değerlendirmede yardımcı olabilir.
Vücuttaki kalsiyum öncelikle kemiklerde saklanır; kalanı kan dolaşımına girer. Normalde paratiroid hormonu ve D vitamini, gıdanın kalsiyum emilimini, böbrekler tarafından vücuttan alınan miktarı ve kemikten harekete geçirilen miktarı düzenleyerek vücuttaki kalsiyum (ve fosfor) miktarını dikkatlice kontrol eder. Anormal kan kalsiyum seviyeleri, bu sistemin bir yerinde bir problemi gösterebilir.
Paratiroid bezleri kan kalsiyum düzeyleri düşük olduğunda paratiroid hormonu (PTH) salgılarlar. PTH, kalsiyum rezervuarlarını kemikten kana salmak üzere hareket eder; Kan kalsiyumu normal seviyelere döndüğünde PTH salınımı azalır. PTH, genellikle, paratiroid ile anormal kan kalsiyumunun nonparatiroid nedenlerinden ayrılması için ölçülür. Örneğin yüksek kan kalsiyumu, çoğunlukla hiperparatiroidizm (aşırı aktif paratiroid bezleri) nedeniyle artmış PTH’dan kaynaklanır.
D vitamini (aktif formunda veya 1,25-dihidroksivitamin D) bağırsak kalsiyumunun bağırsak tarafından emilmesi için gereklidir. Kan kalsiyumu düşük olduğunda, PTH, bağırsaklara daha fazla kalsiyumu emmeye yardımcı olmak için D vitamini üretimini başlatır ve kemiklerin kan içine kalsiyumu serbest bırakmaya teşvik eder. Diyet eksikliği, emilimindeki bozulma veya yetersiz güneş ışığına maruz kalma (bu vitamin ultraviyole ışığa maruz kalınca cilden sentezlendiğinden) neden olabilecek düşük D vitamini seviyeleri düşük kalsiyum seviyelerine ve kemik hastalığına neden olabilir.
Fosfor, kemik ve enerji üretimi için önemli olan bir mineraldir. PTH ve D vitamini, fosfor seviyelerini düzenler. Yani, hiperparatiroidizm veya D vitamini eksikliği gibi bozukluklardan şüpheleniliyorsa, fosfor seviyeleri için bir kan testi yapılabilir. Kronik böbrek (böbrek) başarısızlığında böbreklerin yetersiz atılımı nedeniyle fosfor seviyeleri yükselir.
Kalsiyum Testlerinin Amacı
-Kalsiyum, metabolizmasını ve paratiroid fonksiyonunu değerlendirmek
-Nöromüsküler, iskelet ve endokrin bozukluklarını teşhisine yardımcı olmak için, aritmiler, kan pıhtılaşma bozukluğu ve asit-baz dengesizliği
-Kemikleri, kalbi, sinirleri, böbrekleri ve dişleri etkileyen – bir dizi durumu teşhis etmek ve değerlendirmek için.
-Kronik böbrek yetmezliği, hiperparatiroidizm ve belirli malign hastalık tiplerini izlemek
-Düşük veya yüksek kan kalsiyum düzeylerinin (hipokalsemi veya hiperkalsemi) değerlendirilmesine yardımcı olmak için,
-Şüpheli bir hiperparatiroidizm teşhisi teyit etmek için
-Kronik böbrek yetmezliği olan hastaları izlemek
-Anormal kalsiyum veya fosfor düzeyleri ve şüpheli PTH anormalliği olan hastaları izlemek.
Bir yanıt bırakın