Burun Kırılması Nedir ve Neden Olur?

Burun kırığı, burnunuzdaki kemik veya kıkırdağın kopması veya çatlamasıdır. Bu kopmalar tipik olarak burun köprüsünde veya burun deliklerinizi bölen bölgede bulunan septumda meydana gelir.

Burun kırıklığını neden olur?

Burnunuza aldığınız bir darbe, burun kırılmasının en yaygın sebebidir. Kırık burunlar genellikle diğer yüz veya boyun yaralanmalarında görülür. Kırık burunların sık görülen nedenleri şunları içerir:

  • Kapı veya duvar gibi nesnelere çarpmak.
  • Spor müsabakalarında burna darbe almak.
  • Trafik kazası geçirmek.

Burnun kırılmış olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

Kırık burun belirtileri şunları içerir:

burun veya burun bölgesinde ağrı, bükülmüş veya eğri duran burun, burun veya etrafında şişlik, burnunuzun kanaması ve burnunuzun tıkanması.

Burnunuzun kırıldığını düşünüyor ve aşağıdaki belirtileri gözlemliyorsanız eğer 112’yi arayın ya da en yakın sağlık kuruluşuna gidin.

Burnunuz yoğun bir şekilde kanıyor ve kanama durmuyorsa.
Nefes almada güçlük çekiyorsanız.
Burnun buruşmuş, eğik ya da yamuk duruyorsa.(Kesinlikle burnunuzu kendiniz düzeltmeye çalışmayın.)

Başınız veya boynunuzun hasar gördüğünden de şüpheniz varsa, daha fazla hasarı önlemek için hareket etmeyin.

RİSK FAKTÖRLERİ

Kırık bir burun için kim risk altındadır?

Kazalara herkes maruz kalabilir, bu nedenle herkes hayatının bir noktasında burnunu kırma riski taşır. Bununla birlikte bazı aktiviteler burun kırığı riskinizi artırabilmektedir.

Birçok temasın yer aldığı spor dallarına katılan insanlar kırık bir burun için yüksek risk altındadırlar. Bazı temas sporları şunları içerir:

  • Boks
  • Basketbol
  • Futbol
  • Hokey
  • Rugby
  • Amerikan Futbolu

Sizi riske atabilecek diğer faaliyetler şunları içerir:

Özellikle Motorsiklet, bisiklet, kaykay ve binicilik.

TEŞHİS

Kırık bir burun nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz genellikle fizik muayene yaparak kırık bir burnu teşhis edebilir. Burun ve yüzünüze bakmak ve dokunmak gerekebilir. Çok ağrınız varsa, doktorunuz fizik muayene öncesi burnunuzu uyuşturmak için lokal anestezik uygulayabilir.

Doktorunuz size şişme düştükten sonra iki ya da üç gün içinde geri dönmenizi ister ve yaralarınızı görmek daha kolaylaşır. Burnunuzun yaralanması ciddi gibi görünüyorsa veya diğer yüz yaralanmaları eşlik ediyorsa, doktorunuz bir X-ray veya CT taraması isteyebilir. Burun ve yüzünüzdeki hasarın kapsamını belirlemeye yardımcı olabilirler.

TEDAVİ

Kırık burun nasıl tedavi edilir?

Belirtilerinize bağlı olarak derhal tıbbi tedaviye ihtiyacınız olabilir veya evde ilk yardım yapabilir ve rahatınız için bir doktora görünebilirsiniz.

Evde ilk yardım

Derhal tıbbi tedavi gerektirecek belirtilere sahip değilseniz, doktorunuz görüşmeden evde yapabileceğiniz birkaç şey var:

Burnunuz kanadıysa oturun ve ağzınızdan nefes alırken öne eğin. Bu şekilde kan, boğazınızı boşaltmaz. Kanama yaşamıyorsanız, zonklama ağrısını azaltmak için başınızı kaldırın. Şişirmeyi azaltmak için soğuk bir sıkıştırma uygulayın veya 15 ila 20 dakika boyunca burnunuza sarınmış bir bezle sarın.

Yaralanmaların boyutunu tam olarak değerlendirmek için yüz travması derhal değerlendirilirse idealdir. İnsanlar genellikle yüz yaralanması ve kopmuş bir burundan etkilenebilecek yapıların tümünün farkında değillerdir. Yaralanmanın bir ila iki hafta sonrasından kırık bir burnu düzeltmek daha kolaydır. Burnunuzu yaraladıktan sonra, doktorunuzun septumu (burundaki bölme alanı) hasar açısından kontrol etmesi de önemlidir. Kan septumda toplanabilir, acilen tedavi gerektiren bir durum.

Kırık bir burnu nasıl önleyebilirim?

Burun kırılması riskini azaltmak için bu önlemleri alabilirsin:

Düşmeleri önlemek için iyi çekişe sahip bir ayakkabı giyin. Temasa dayalı sporlarda burun yaralanmalarını önlemek için koruyucu yüz maskesi ve dişlik takın. Bisiklet sürerken, motosiklet kullanırken veya kayak yaparken bir kask takın. Sürüş sırasında emniyet kemerinizi takın.

1 yorum

  1. Benim 8 yl once kazada burnum kirilmisti acile gittik duzeltti iki hafta sinra ameliyat dedi gidemedim simdi den sonra tedavisi olur mu cok zorlik cekiyorum uguyamadigim icin hep yorgun olugorum ve allerjik astim oldum ne yapabilirim tedavisi var midir veya nereye gideyim

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*