Bademcik İltihabı Neden Olur?

Bademcik İltihabı Nedir?

Bademcikler, boğazınızın arka tarafının her iki yanında bulunan iki lenf bezidir. Savunma mekanizması işlevi görürler. Vücudunuzun enfeksiyona karşı korunmasına yardımcı olurlar. Bademcikler enfekte olduğunda, durum tonsillit olarak adlandırılır.

Tonsilit, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir ve yaygın bir çocukluk dönemi enfeksiyonudur. Çoğunlukla okul öncesi yaştan ortalarına kadar olan çocuklarda görülür. Belirtileri boğaz ağrısı, şişmiş bademcikler ve ateş içerir.

Bu durum bulaşıcıdır ve streptokok bakterileri gibi strep boğazına neden olan çeşitli yaygın virüsler ve bakteriler neden olabilir. Strep boğazdan kaynaklanan tonsilit, tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Tonsillit kolayca teşhis edilir. Belirtiler genellikle 7-10 gün içinde ortadan kalkar.

Bademcik İltihabının Nedenleri

Bademcikler hastalıklara karşı ilk savunma hattınızdır. Vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olmak için beyaz kan hücreleri üretirler. Bademcikler, ağzınızdan vücuda giren bakteri ve virüslerle savaşmaktadır. Bununla birlikte, bademcikler de bu istilacılardan gelen enfeksiyona karşı savunmasızdır.

Tonsillite, soğuk algınlığı gibi bir virüs veya strep boğazı gibi bakteriyel bir enfeksiyon neden olabilir. Amerikan Aile Hekimleri Akademisi’ne (AAFP) göre, bademcik olgularının yaklaşık yüzde 15 ila 30’u bakterilerden kaynaklanıyor. Çoğu zaman strep bakterisidir.

Virüsler, bademcik iltihabının en yaygın nedenidir. Epstein-Barr virüsü, mononükleoza neden olabilen bademcik iltihabına neden olabilir.

Çocuklar okulda ve oyunlarda başkalarıyla yakın temasa girerek onları çeşitli virüslere ve bakterilere maruz bırakırlar. Bu, bademcik iltihabına neden olan mikropları özellikle savunmasız bırakır.

Bademcik İltihabı Belirtileri

  • Boğaz ağrısı, yutkunma veya ağrılı yutma,
  • Horultulu nefes,
  • Kızarıklık seyreltmeleri, çatlak ve boyun hassasiyeti, Kırmızı veya beyaz lekelenmiş lenf nodestonsilleri nedeniyle beyaz ve sarı lekeler
  • Çok küçük yaşta, aşırı sinirlilik ve iştahsızlık görülebilir.

Tonsillit Teşhisi Nasıl Yapılır?

Tanı, boğazınızın fiziksel muayenesine dayanır. Doktorunuz, boğazınızın arka kısmını hafifçe sallayarak boğaz kültürünü de alabilir. Boğaz enfeksiyonunuzun sebebini belirlemek için kültür bir laboratuara gönderilerek incelenir.

Bademcik İltihabı Tedavisi

Bakteriyel bir enfeksiyonla savaşmak için antibiyotikler verilir. Antibiyotiklerin tam yolunu tamamlamanız önemlidir. Doktorunuz, ilacın etkili olmasını sağlamak için bir takip programı izlemenizi isteyebilir.

Bademcikleri çıkarmak için yapılan ameliyatlara, bademcik söktürme denir. Bu, bir zamanlar çok yaygın bir işlemdi. Bununla birlikte, bugünkü tonsillektomi, sadece kronik veya tekrarlayan bademcik iltihabı hastalığı olan insanlar için önerilir. Ameliyat ayrıca diğer tedaviye cevap vermeyen bademcik iltihabı veya komplikasyonlara neden olan tonsillit tedavisi önerir.

Bademcik Hastalığını Önleme

Tonsillit oldukça bulaşıcıdır. Bademcik iltihabı olma riskinizi azaltmak için aktif enfeksiyon olan insanlardan uzak durun. Özellikle boğaz ağrısı olan biriyle temasa girdikten sonra ellerinizi sık sık yıkayın, öksürürken veya hapşırırken. Tonsilitiniz varsa, artık bulaşıcı olmayıncaya kadar başkalarından uzak durmaya çalışın.

Şişmiş bademcikler solunum güçlüğüne neden olabilir, bu da rahatsız uykuya neden olabilir. Tedavi edilmemiş tonsillit, enfeksiyonun bademciklerin arkasındaki bölgeye veya çevresindeki dokuya yayılmasına neden olabilir.

Bakteriyel enfeksiyonun neden olduğu tonsillit semptomları genellikle antibiyotik kullanmaya başladıktan birkaç gün sonra düzelir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*