Boğaz Ağrısı Neden Olur?

Boğaz Ağrısına Genel Bakış
Boğaz ağrısı, farenjit olarak da bilinir, farenksin (boğaz) iltihabıdır. Boğaz ağzının üstündeki ve arkasındaki burun kanallarından boyun içindeki yemek borusuna (gıdayı mideye taşıyan tüp) uzanır. Boğaz ağrısı en sık üst solunum yolu enfeksiyonu ile oluşur.

Boğaz Ağrısı Nedenleri ve Risk Faktörleri
Soğuk algınlığı gibi postnazal damla üreten viral üst solunum yolu enfeksiyonu ve mevsimsel alerjiler boğaz ağrısının en yaygın nedenidir. Streptokok, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae ve Neisseria gonorrhoeae gibi bakteryel organizmalar farenjite neden olur. Enfeksiyon kişiden kişiye temas yoluyla yayılır.

Risk faktörleri aşağıdakileri içerir:

  • Öksürme
  • Kirleticilerin teneffüs edilmesi (ör. Elektrik süpürgesi, otomobil egzozu)
  • Diğer hastalıklar (örn., Difteri, mononükleoz)
  • Mevsimsel alerjiler
  • Sigara kullanımı
  • Mevsimsel polen alerjisi olan insanlar postnazal damla sonucu boğaz ağrısı çekerler.

Boğaz Ağrısının Belirtileri
Yutkunma zor veya ağrılı olabilir ve boğaz acayip hissedebilir. Boğaz sıklıkla kırmızı veya şişmiş görünür ve pürülan eksüda (pus) noktalarında beyaz lekeler olabilir. Ateş ve öksürük de yaygındır. Muayene, beyaz veya gri eksudatla kaplanabilen şişmiş bademciklerin (dil tabanının yakınında) ortaya çıkmasına neden olabilir. Boyundaki lenf bezleri genellikle şişer ve yumuşatılır.

Boğaz Ağrısı Komplikasyonları
Romatizmal ateş (bağ dokusu iltihabı ve eklem ağrısı), kızılkan ateş (vücut döküntüsü ile ateş), bademcik apsesi ve glomerülonefrit (böbrek hastalığı) gibi komplikasyonlar, tedavi edilmemiş streptokok enfeksiyonundan kaynaklanabilir. Corynebacterium difteri ve bulaşıcı mononükleoz ile ilişkili şiddetli farenjit, solunum yolunu tıkayarak alt solunum problemlerine (örn., Pnömoni) neden olabilir.

Uzun süreli bademcik iltihabı, bademcik bağ dokusunu etkileyen peritonsiller apse ile sonuçlanabilir.

Boğaz Ağrısının Teşhis Edilmesi
Teşhis; boğazı inceleyerek, görünümünü gözlemleyerek ve şişmiş lenf düğümleri için boynu hissetmek suretiyle yapılır. Viral ve bakteriyel farenjit aynı görünebildiğinden bakterilerin var olup olmadığını belirlemek için genellikle boğaz kültürü (Beta mikrobu) kullanılır. Boğaz pamukla örtülür ve numune kültür analiz için bir laboratuara gönderilir. Sonuçların alınması 24 saatten fazla sürer. Hızlı bir strep testi yapılabilir ve hekim ofisinde analiz edilebilir; sonuçlar yaklaşık 15 dakika içinde kullanılabilir. Bu test güvenilir değildir ve olumsuz sonuçlar kültür tarafından teyit edilmelidir.

Boğaz Ağrısı Tedavisi
Boğaz ağrısı genellikle ilaçsız olarak giderilir. Sıcak tuzlu su ile boğulma ve asetaminofen (Tylenol) alarak ağrı hafifletebilir ve şişmeyi azaltabilir. Bakteriyel farenjit antibiyotiklerle tedavi edilir.

Bademcikler kronik olarak enfekte olmuşsa, cerrahi olarak çıkarılmaları gerekebilir (bademcik iliği kesesi tonsillektomi).

Hiçbir şey Yapmazsam?
Soğuk algınlığı veya grip virüsünün neden olduğu boğaz ağrıları genellikle kendini sınırlandırır ve vücudunuz virüse karşı savunma oluşturduğu için birkaç gün içinde kendiliğinden temizlenir. Viral boğaz ağrıları antibiyotiklere cevap vermez, ancak belirtiler kendi kendine yardım yöntemleriyle azalabilir. Bakteriyel enfeksiyonlardan boğaz ağrısı reçeteli antibiyotiklerle tedavi gerektirir. Tedavisiz hale getirmek strep gibi bir enfeksiyonun romatizmal ateşe veya diğer ciddi komplikasyonlara yol açmasına izin verir.

Boğaz Ağrısı için Evde Tedavi Yöntemleri
Ağrı kesici deneyin. Yetişkinler ve çocuklar etiket talimatlarına göre ibuprofen gibi tezgah üstü ağrı kesici alabilir. (Boğaz ağrısı grip nedeniyle olabilir, 19 yaş veya altı boğaz ağrısı olan çocuklar aspirin kullanmamalıdır çünkü çocuklarda aspirin kullanımı ve grip Reye sendromu riski ile ilişkilidir, nadir de olsa ölümcül bir hastalıktır.)

  • Evde bir gargara kullanın. Günde birkaç kez bir çay kaşığı tuzun karışımı ile gargara yaparak sıcak suya karıştırmak geçici olarak boğaz ağrısı yaşatabilir ve herhangi bir tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.
  • Sıcak bir içecek al. Bir fincan bitki çayı veya tavuk çorbası, tahriş olmuş zarları ısıtarak ve büzülüp boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Nemlendirici veya serin sis buharlaştırıcı kullanın. Bu, havaya fazladan nem katacak ve burun zarlarınızın ve boğaz astarınızın nemli kalmasına yardımcı olacaktır.
  • Sert şekerlemeyi emme. Bu, tükürük üretimini teşvik etmenize, dolayısıyla boğazınızı nemli tutmanıza yardımcı olacaktır.

Boğaz Ağrısını Önleme
Sıhhi tedbirleri uygulayın. Boğaz ağrısı tetikleyen mikroorganizmaların yakalanmasını veya geçmesini önlemenin en iyi yolu, ellerinizi düzenli olarak yıkamanız, burnunuza, gözlerinize ve ağza dokunmamak ve öksürürken ya da hapşırırken ağzınızı kapatmaktır.
Sigara içmeyin ve ya Sigara içilen dumanlı ortamlardan kaçının.

Doktora Ne Zaman Başvurulmalı?
Boğaz ağrısı 1-2 günden uzun sürerse ve 32° C’nin üzerinde ateşinizin olması durumunda doktorunuzla iletişime geçin. Ayrıca boynunuzda bir kızarıklık, döküntü gelişirse veya tükürük ya da balgamda kan izleri fark ederseniz doktorunuza danışın.

Boğaz ağrısı ve yüksek ateşiniz yanında, sesiniz boğuklaşırsa veya diliniz ve boğazınız şişerse, derhal doktorunuzla iletişime geçin. Bu gelişmeler, boğazda apsenin oluştuğu ve bademciklerin duvarının ötesinde toplanan bir pisliğin oluştuğu anlamına gelebilir. Böyle bir enfeksiyon antibiyotiklerle ve muhtemelen ameliyatla erken tedavi gerektirebilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*