Bronşiolit Nedir ve Neden Olur?

Bronşiolit genellikle 2 ila 24 ay arasındaki çocukları etkileyen viral bir enfeksiyondur. Enfeksiyon, Ak ciğerlerin küçük hava yolları olan bronşiolitleri etkiler. Bronşiolit oldukça bulaşıcıdır. Kış ve ilkbaharda daha sık görülür.

Bronşiolit belirtileri başlangıçta hafif gibi başlar ama giderek ciddi hale gelir. Bronşiolitler iltihaplanmaya başlar, mukusla dolar ve şiddetli öksürme ile solunum güçlüğüne neden olur. Çocuklar genellikle 7 ila 10 gün hastalığın etkisi altında kalırlar ve genellikle birkaç hafta öksürürler. Ağır vakalarda, bronşioliti olan çocukların hastaneye kaldırılması gerekebilir.

Bronşiolit Belirtileri

Bronşiolit, sıklıkla soğuk algınlığı gibi başlar ve hafif ateş, öksürük, tıkalı veya burun akıntısı gibi belirtilere neden olur. Bununla birlikte, 1 veya 2 gün sonra bu belirtiler daha da gelişir ve ciddi bir hal alır.

Bronşiolite yakalanmış çocuklar, solunum güçlüğü ve genellikle uyurken ve nefes alırken hırıltılı veya yüksek sesli ıslık sesleri çıkarıtırlar. Solunum genellikle hızlıdır (örneğin dakikada 50-60 nefes). Çocuk nefes aldığında, boynunu, göğsünü ve karnını içeri doğru çekebilir

Bronşiolitin diğer belirtileri ise şunları içerir:

-Uyku güçlüğü, yorgunluk
-Boğucu burun delikleri
-Orta kulak iltihabı (otitis media), Boğaz enfeksiyonu
-İştah kaybı, yemek yeme zorluğu
-Hızlı kalp atış hızı
-Öksürükten sonra kusma
-Sık öksürük

Araştırmalar bronşioliti olan çocukların yaşlandıkça astım olma eğilimi olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, doktorlar astıma virüsün neden olup olmadığı veya virüsün astım için genetik bir düzensizliği kötüleştirip azaltmadığından henüz emin değiller.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*