Güneş Çarpması ve Sıcak Yorgunluğu Neden Olur?

Güneş çarpması ve sıcak yorgunluğu, potansiyel olarak hayatı tehdit eden koşullardır. Bulguları nasıl bulacağınızı ve belirtileri nasıl tedavi edeceğinizi hemen belirtelim.

Yüksek sıcaklık, sıcak yorgunluğunun ve güneş çarpmasının ana belirtilerinden biridir. Evdeki ve dışarıdaki sıcaklıklar sağlığınız için tehlikeli olabilecek yüksekliklere çıkabilmektedir.

Havalar sıcak olduğunda tedbirli olmak için sadece güneş yanığından kaçmak her zaman yetmeyebilir. Bulunduğunuz ortamdaki yüksek sıcaklık vücudunuz üzerinde bir takım tehditler yarabilir.

Sıcak yorgunluğu ve güneş çarpması benzer koşullardır. Güneş çarpması, güneş altında olmakla geçirdiğiniz zamanda maruz kaldığınız yoğun sıcaklıktır. Bu durum aynı zamanda sıcak yorgunluğunu da doğurur.

Isı Çarpmasının Belirtileri

Vücudumuzun sıcaklığı normal seviyede olduğunda 37 C derece veya 98.6 F derece civarında ölçülür. Vücudunuzun iç (merkez) sıcaklığı 40 dereceye veya 104 F dereceye yükseldiğinde ise sağlık sorunları başlar.

Sıcak yorgunluğu, güneş çarpmasından daha az tehlikelidir. Sıcak yorgunluğu ile kendinizi çok ısınmış hissedersiniz, vücudunuzdaki su ve tuz miktarı normal seviyelerin altına düşer.

Sıcak yoğunluğu ve Güneş çarpmasının belirtileri arasında ayrıca şu durumlarda yer alabilir:

-Baş ağrısı
-Aşırı susama
-Çok sıcak hissetmek
-Mide bulantısı ve kusma
-Çalkantılı olmak
-Karışıklık ve yönelim bozukluğu gibi davranışsal değişiklikler
-Aşırı sinirli olmak
-Tansiyon düşüklüğü
-Hızlı nefes alımı
-Bilinç kaybı ve bayılma

Bu semptomları olan birini görmeniz ya da kendiniz bu tür semptomlar yaşamanız durumunda derhal tıbbi yardıma başvurun.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*