Halsizlik, vücutta yorgunluk hissidir. Halsizlik yaşayan bir kişi, vücudunun belirli bir bölümünü düzgün bir şekilde hareket ettiremeyebilir. Kontrolsüz hareketler olan titreme, zayıf noktada titreme yaşayabilirler.
Bazı insanlar bedenlerinin belli bir bölgesinde, örneğin kollar ya da bacaklarda güçsüzleşirler. Diğerleri, genellikle influenza veya hepatit gibi bir bakteri veya viral enfeksiyonun sonucu oluşan tam vücut zayıflığı yaşayabilir. Halsizlik geçici olabilir, ancak bazı durumlarda kronik veya devamlıdır.
Halsizliğin Sebebi Nedir?
Genel halsizlik nedenleri şunları içerir:
- Hafif sakinleştiriciler
- Az uyku
- Diyabet
- B-12 eksikliği
Diğer halsizlik nedenleri şunları içerir:
- Kanser strokası
- Kalp krizi veya kas yaralanmaları
- Sinirleri veya kasları etkileyen hastalıkları
- Aşırı doz vitamin
Kanserden kaynaklanan halsizlik uzun süre geçerli olmakla birlikte yavaş da olsa ortaya çıkabilir, ancak kalp krizinden veya inmeden kaynaklanan güçsüzlük sıklıkla hemen ortaya çıkar.
Zayıflığın yanı sıra nefes darlığı, ağrı ve düzensiz kalp ritmi gibi diğer semptomlar da görülebilir. Ani güçsüzlük yaşarsanız 112’iyi arayın.
Halsizlik Semptomları Nedir?
- Vücudunuzun zayıf hissetme.
- Vücudunuzun bir bölgesini etkin bir şekilde taşıyamama.
- Gecikmeli veya yavaş hareketsizlik.
- Kontrolsüz sallanma veya titreme ile kas krampları.
Tam vücut zayıflığı yaşayan bazı insanlar ateş, gribe benzer belirtiler veya etkilenen bölgede ağrı yaşarlar.
Tehlikeli Belirtiler
Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız doktorunuza danışmalısınız:
- Baş dönmesi
- Kafa Karışıklıklığı
- Konuşma Güçlüğü
- Solunum Güçlüğü
Halsizlik Sebebi Nasıl Teşhis Edilir?
Zayıflık için birçok tedavi seçeneği vardır. Altta yatan nedeni belirlemek, doktorunuza en iyi tedavi yöntemini belirlemenize yardımcı olur. Doktorunuzu ziyaret ettiğinizde belirtilerinizin üstesinden gelirler.
Doktorunuz idrar örneği vermenizi isteyebilir. Ayrıca bir kan örneği alabilir ve test için bir laboratuara gönderebilirler. Laboratuar, bu numuneleri enfeksiyon belirtileri ve zayıflamaya neden olabilecek olası tıbbi durumlar için test edecektir. Ağrı yaşıyorsanız, doktorunuz bölgeye bakmak için bir görüntüleme testi de isteyebilir.
Halsizlik için Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Doktorunuz güçsüzlüğün sebebini teşhis ettikten sonra tedavi seçeneklerini sizinle tartışacaktır. Halsizlik bir soğuk algınlığı veya grip kaynaklı olduğu takdirde tedavi gerekli olmayabilir.
Kanser
Zayıflığınızın nedeni kanser ise, doktorunuz size tedavi seçenekleri sunacaktır. Katıştırılan sahne, yer ve vücut yapısı, iyi bir tedavi rotasını belirlemeye yardımcı olur. Kanser için tedavi seçenekleri arasında kemoterapi, radyasyon tedavisi ve ameliyat bulunmaktadır.
Kemoterapi ve diğer kanser tedavileri de zayıflamaya neden olabilir.
Kan Kaybı
Zayıflığınız kan kaybından kaynaklanıyorsa, demir eksikliğiniz ortaya çıkarsa demir desteğine ihtiyacınız olabilir. Anemi ciddi ise kan nakline ihtiyacınız olabilir. Kan nakline ihtiyacınız varsa, hastanede gerekli işlem yapılacaktır. Bu tedavi, damar içi bir hat üzerinden verici kan almaya dayanır.
Kalp krizi
Doktorunuz kalp krizinden kaynaklanan güçsüzlük için tedavi seçenekleri sunacaktır.
Uzun Vadeli Görünüm Nedir?
Halsizliğin bazı nedenleri normal yaşamın bir parçasıdır. Örneğin, soğuktan dolayı zayıflığınız varsa, zaman ve dinlenme sonunda zayıf yönünüzü giderir. Daha ciddi bir durumdan kaynaklanan zayıflığınız varsa, doktorunuzu erken ve düzenli olarak görmek, zayıf noktadan daha çabuk kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Fiziksel sağlığınızla ilgilenmek iyi bir koruyucu önlemdir. Bol miktarda sıvı içmek, yeterli dinlenmek ve düzenli olarak egzersiz yapmak zayıflığın iyileşmesinde ve önlenmesinde yardımcı olabilir.
Bir yanıt bırakın