Hipotermi, vücut sıcaklığınız 36 °C’ın altına düştüğünde ortaya çıkan bir durumdur. Ölüm de dahil olmak üzere bu sıcaklık düşüşü majör komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Hipotermi özellikle tehlikelidir, çünkü açıkça düşünebilme yeteneğini etkiler. Bu tıbbi yardım arama olasılığınızı azaltabilir.
Hipoterminin Belirtileri Nelerdir?
- Aşırı titrem,
- Nefes nefese konuşma,
- Aşırı yorgunluk,
- Zayıf nabız,
- Bilinç kaybı,
Hipotermiye Neden Olanlar?
Soğuk hava, hipoterminin birincil sebebidir. Vücudunuz aşırı soğuğa maruz kaldığında, ısıyı üretebileceğinden fazlasını daha hızlı kaybeder. Soğuk suda çok uzun süre kalmak da bu etkilere neden olabilir.
Yeterli vücut ısısı üretememe son derece tehlikelidir. Vücut ısınız hızlı ve önemli ölçüde düşebilir.
Normalden daha düşük sıcaklıklara maruz kalmak da hipotermiye neden olabilir. Örneğin, dışarının hemen ardından aşırı soğuk ve klimalı bir odaya girerseniz, kısa sürede çok fazla vücut ısısı kaybetme riskiyle karşı karşıyasınız.
Hipotermi için Risk Faktörleri Nedir?
Yaş hipotermi için bir risk faktörüdür. Bebekler ve yaşlı yetişkinler hipotermi geçirme riski en yüksektir. Bu, vücut ısısını düzenlemek için azaltılmış bir yetenek nedeniyle. Bu yaş gruplarındaki insanlar soğuk hava için uygun şekilde giyinmelidir. Evde hipotermiyi önlemeye yardımcı olmak için klimayı da düzenlemelisiniz.
Ruhsal Hastalık ve Demans
Şizofreni ve bipolar bozukluk gibi akıl hastalıkları, sizi hipotermi için daha büyük risk altına sokar. Demans ya da iletişim ve anlama zorlukları ile sıklıkla meydana gelen hafıza kaybı da hipotermi riskini artırabilir. Zihinsel yargı bozukluğu olan kişiler soğuk hava için uygun şekilde giyinemeyebilirler. Ayrıca soğuk olduklarını fark edemezler ve çok uzun süre soğuk havada kalabilirler.
Alkol ve İlaç Kullanımı
Alkol veya uyuşturucu kullanımı da soğuk hakkındaki kararınızı bozabilir. Ayrıca, tehlikeli soğuk havalarda dışarıda meydana gelebilecek olan bilinci kaybetme olasılığınız daha yüksektir. Alkol özellikle tehlikelidir çünkü iç kısımların ısınmasıyla ilgili yanlış izlenim verir. Gerçekte kan damarlarının genişlemesine ve cildin daha fazla ısı kaybetmesine neden olur.
Diğer Tıbbi Koşullar
Bazı tıbbi koşullar, vücudun yeterli bir sıcaklığı koruma veya soğuk hissetme yeteneğini etkileyebilir. Bu koşullar şunları içerir:
Tiroid bezinizin çok az hormonal stres yarattığı hipotiroidizm, hareketleri etkileyen sinir sistemi bozukluğu olan Parkinson hastalığıdır.
İlaçlar
Bazı antidepresanlar, yatıştırıcılar ve antipsikotik ilaçlar vücudunuzun sıcaklığını düzenleme yeteneğini etkileyebilir. Bu tür ilaçları alıyorsanız doktorunuzla konuşun, özellikle de sık sık soğuk havada çalışıyorsanız veya soğuk havalarda yaşıyorsanız.
Yaşadığınız yer
Yaşadığınız yerdeki soğuk hava koşulları vücut sıcaklığınızı etkileyebilir. Sıklıkla çok düşük sıcaklıklara maruz kalan bölgelerde yaşamak, aşırı soğuğa maruz kalma riskinizi artırır.
Hipotermi için Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Hipotermi tıbbi bir acil durumdur. Sizin ya da tanıdığınız birinin hipotermi olduğundan şüpheleniyorsanız hemen 112’yi arayın.
Hipotermi tedavisinin amacı vücut sıcaklığınızı normal bir aralığa çıkarmaktır. Acil bakım için beklerken, etkilenen kişi veya bakıcıları durumu düzeltmek için birkaç adım atabilirler:
Kişiyi dikkatli taşıyın.
Etkilenen kişiyi dikkatli taşıyın. Kan akışını tekrar sağlamak için onlara masaj yapmayın. Herhangi bir kuvvetli veya aşırı hareket, kalp durmasına neden olabilir. Onları soğuktan koruyun.
Kişinin ıslak kıyafetini çıkarınız.
Kişinin ıslak kıyafetlerini çıkarın. Gerekirse, bireyi hareket ettirmekten kaçınmak için onları kesin. Yüzlerine kadar sıcak battaniye ile örtün ama ağzını değil. Battaniyeler mevcut değilse, ısınmak için vücut ısınızı kullanın (Sarılmak gibi).
Eğer bilinçliyse, vücut ısısını artırmaya yardımcı olabilecek sıcak içecekler veya çorba vermeye çalışın.
Sıcak kompres uygulayın.
Isıtılmış su şişesi veya ısıtılmış havlu gibi bireye sıcak (çok sıcak değil), kuru kompresler uygulayın. Sadece kompresleri göğüs, boyun veya kasık bölgesine uygulayın. Kolları veya bacakları sıkıştırmayın, ısıtma yastığı veya ısı lambası kullanmayın. Bu bölgelere bir kompres uygulamak, soğuk kanı kalbe, akciğere ve beyine, ölümcül olabilecek bir yere doğru itecektir. Çok sıcak olan sıcaklıklar cildi yakabilir veya kalp durmasına neden olabilir.
Kişinin nefes almasını izleyin.
Bireyin nefesini izleyin. Solunumları tehlikeli derecede yavaş görünüyorsa veya bilincini kaybediyorlarsa, eğer eğitilmişseniz ilk yardım uygulayın.
Tıbbi tedavi
Şiddetli hipotermi, medikal olarak genellikle damarlara enjekte edilen sıcak sıvılarla tedavi edilir. Bir doktor kanı çekip, ısıtıp ve sonra tekrar vücuda yerleştirecek bir prosedürü yeniden başlatacaktır.
Havayolu ısınması maskeler ve burun tüpleri ile de yapılabilir. Mideyi, sıcak bir tuzlu su çözeltisinin mideye pompaladığı bir boşaltma lavajı veya mide pompası ile ısıtmak da yardımcı olabilir.
Hipotermi ile İlişkili Komplikasyonlar Nelerdir?
Komplikasyonları önlemek için acil tıbbi müdahale önemlidir. Bekledikçe, daha fazla komplikasyon hipotermiden kaynaklanır. Komplikasyonlar şunları içerir:
- Donma,
- Doku ve sinir ölümü,
- Kangren,
- Kan damarı yıkımı,
Hipotermi ayrıca ölüme de neden olabilir.
Hipotermiyi Nasıl Önleyebilirim?
Önleyici tedbirler hipotermiden kaçınmanın anahtarıdır.
Giyim
Yapabileceğiniz en basit adımlar, giydiğiniz kıyafetleri içerir. Dışarıda çok soğuk olduğunu düşünmüyorsanız bile, soğuk günlerde kat kat giyin. Giysileri giymek hipotermiyle savaşmaktan daha kolaydır. Tüm vücut kısımlarını kapatın ve kış aylarında şapka, eldiven ve eşarp giyiniz. Ayrıca, soğuk günlerde açık havada egzersiz yaparken de dikkatli olun. Ter sizi serinletebilir ve vücudunuzu hipotermiye daha duyarlı hale getirebilir.
Kuru kalmak
Kuru kalmak da önemlidir. Uzun süre yüzmekten kaçının, yağmurda ve karda su tutmayan giysiler giydiğinizden emin olun. Bir bot kazası nedeniyle suda sıkışırsanız, teknede olabildiğince kuru kalmaya çalışın. Yakında yardım görene kadar yüzmekten kaçının.
Vücudu normal bir sıcaklıkta tutmak hipotermiyi önlemek için önemlidir. Sıcaklığınız 36 °C’ın altına düşerse, hipotermi belirtisi hissetmese bile tıbbi yardım almalısınız.
Bir yanıt bırakın