Kalp pili nedir?
Kalp pili elektrik yüklü bir tıbbi cihazdır. Cerrahınız aritmiler adı verilen düzensiz kalp atışlarını yönetmeye yardımcı olmak için cildinizin altına implante eder.
Modern kalp pilleri iki bölümden oluşur. Puls üreteci olarak adlandırılan bir parça, pil ve kalp atışınızı kontrol eden elektronik parçaları içerir. Diğer bölüm kalbe elektrik sinyalleri göndermek için bir veya daha fazla yol açar.
Kalp pili genellikle iki tip aritmiyi tedavi eder; çok hızlı kalp atışı ve çok yavaş kalp atışı
Bazı kişilere bivent adı verilen özel bir kalp pili gerekir. Şiddetli kalp yetmezliğiniz varsa bir bivente ihtiyacınız olabilir. Bir bivent, kalbin iki tarafını senkronize eder. Bu kardiyak resenkronizasyon tedavisi (CRT) olarak bilinir.
Neden kalp piline ihtiyaç duyulur?
Kalbiniz çok hızlı veya yavaş pompalanıyorsa kalp piline ihtiyacınız var demektir. Her iki durumda da, vücudunuz yeterince kan alamaz. Bu nedenlerinden bazıları ise şunlardır:
- Nefes darlığı
- Hayati organların ölümü
- Aşırı yorgunluk
- Baş dönmesi
Kalp pili, vücudunuzun kalp ritmini kontrol eden elektrik sistemini düzenler. Her kalp atışıyla, bir elektriksel dürtü kalbinizin üstünden dibe doğru hareket eder ve kalbinizin kaslarını kontrakte eder. Kalp pili de kalp atışlarınızı takip edebilir ve kaydedebilir.
Tüm kalp pilleri kalıcı değildir. Geçici kalp pilleri belirli türdeki sorunları kontrol edebilir. Kalp krizi veya kalp ameliyatı) sonrası geçici bir kalp piline ihtiyacınız olabilir. Bir ilaç doz aşımı, kalbi geçici olarak yavaşlatırsa, buna da ihtiyacınız olabilir.
Doktorunuz veya kardiyologunuz, kalp pili için iyi bir aday olup olmadığınızı görmenizi test edecektir.
Kalp pili ameliyatından sonra ne olur?
Ameliyattan sonra akşam eve gidebilirsiniz ya da hastanede bir gece kalabilirsiniz. Eve gitmeden önce, doktorunuz kalp pilinin kalbinizin ihtiyaçları için uygun şekilde programlandığından emin olmak için son kontrolleri yapacaktır. Doktorunuz, takip randevularında cihazı gerektiği şekilde yeniden programlayabilir.
Bir sonraki ay, sıkı egzersiz ve ağır kaldırmaktan kaçınmalısınız.
Bir yanıt bırakın