Kolesterol Testi Nedir ve Neden Yapılır?

Bir kan örneğindeki çeşitli kan yağlarının veya lipid düzeylerinin ölçülmesi, vücudun arter durumuna (karaciğer hastalığının ve diğer koşulların varlığı gibi) ilişkin önemli bilgiler sağlayabilir. Koroner arter hastalığının (CAD) ve çoğu diğer kardiyovasküler hastalığın altında yatan nedeni aterosklerozdur; bunlar, kolesterol gibi lipidlerin yanı sıra düz kas hücreleri, kollajen ve diğer proteinler ve kalsiyum birikintilerinden oluşan plaklarla geniş arterlerin daralmasıdır. Bir kolestrol testi aşağıdaki bileşenleri ihtiva edebilir.

Toplam kolesterol: Arter duvarlarında lipid kolestrolünün birikmesi ateroskleroz (damar sertleşmesi) gelişiminde birincil bir rol oynamaktadır. Kolesterol, yoğunluk özelliklerine göre adlandırılan, lipoproteinler adı verilen proteinler üzerindeki kan dolaşımıyla taşınır. Toplam kolestrol seviyeleri hem LDL hem de HDL kolesterolü içerir.

LDL kolestrol: Çoğu kolestrol düşük yoğunluklu lipoprotein üzerinde taşınır ve dolayısıyla LDL kolestrol olarak adlandırılır. LDL kolesterol, aterosklerozun ve kAH için en önemli risk faktörünün ana katkısı olduğundan, bazen “kötü” kolestrol olarak bilinir.

HDL kolesterol: Yüksek yoğunluklu lipoprotein ile taşınan HDL kolestrol, arter duvarlarından kolestrol çıkararak ve atılmak için karaciğere döndürerek ateroskleroza karşı koruma sağlar. Dolayısıyla, HDL kolesterolü yaygın olarak “iyi” kolesterol olarak bilinir; Yüksek HDL seviyeleri yüksek total ve LDL kolesterol düzeylerinin olumsuz etkisini dengelemek için yardımcı olabilir.

Trigliserid: Esas olarak çok düşük yoğunluklu lipoprotein (VLDL) üzerindeki kan dolaşımı yoluyla taşınan diğer bir majör kan lipidi trigliseridler, enerji için bir depolama kaynağı olarak görev yapar. Yüksek düzeyler ateroskleroza katkıda bulunur ve neredeyse her zaman düşük HDL kolesterol seviyeleri eşlik eder.

Kolesterol Testinin Amacı
-Kardiyovasküler hastalık (özellikle KAH) riskini değerlendirmek.
-Bilinen kardiyovasküler hastalığı olan kişilerde lipid düzeylerini izlemek.
-Nefrotik sendrom (böbrek bozukluğu) tanısı, pankreasta (pankreatit), karaciğer hastalığına ve aşırı aktif veya az aktif tiroid bezinde (hiper veya hipotiroidizm) teyit edilmesi; bu koşulların hepsi yağ metabolizmasını etkileyebilir ve yüksek kan lipid düzeyleri ile karakterizedir.
-Kan damarlarının tıkanması veya arterlerin sertleşmesinden (aterosklerois) kaynaklanan kalp krizi veya inme riskini belirlemek
-Yetişkinlerde ve çocuklarda yüksek kolestrolü görüntülemek için
-Yüksek kolestrol tedavisi gören insanlarda kolesterol düzeylerini izlemek
-Hastanın yağ metabolizmasını değerlendirmeye yardımcı olmak
-Pankreasın (pankreatit), karaciğer hastalığının veya tiroid rahatsızlıklarının enflamasyonunu teşhis etmek

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*