Selülit Neden Olur?

Selülite Genel Bakış
Selülit cildin düzensiz, küçültülmüş bir görünümüne neden olan vücut yağını tanımlamak için kullanılan yaygın bir terimdir. Selülit genellikle uyluklarda ve kalçalarda görülür.

Tıbbi olarak selülit normal bir durumdur. Aslında, çoğu kadın bir dereceye kadar selülitle sahiptir. Kilo alma durumu sıklıkla durumu daha belirgin hale getirse de, selülit aynı zamanda kilolu veya obez olanların yanı sıra ince ve normal kilolu kişilerde de görülür.

Selülit; yağlar, kaslar ve bağ dokularının erkeklerin ve kadınların vücutlarında dağılış biçimindeki farklılıklardan dolayı kadınlarda daha sık görülür. Karakteristik düzensiz doku, cilt altı yağ birikintileri, deriyi altta yatan kaslara ve diğer yapılara (örneğin kemikler) bağlayan bağ dokuyu değiştirdiğinde ortaya çıkar. Yağ hücreleri biriktikçe, yağ birikintileri ve sıvılar deriye doğru itilirken, bağ dokusu çekilir ve dimpleme neden olur.

Hafif vakalarda, selülit yalnızca cildi sıkıştığında görülür. Ciddi durumlar cildin sürekli topaklanmasına neden olabilir. Uyluklar ve kalçalara ek olarak göğüslerde, karında ve üst kollarda da selülit oluşabilir.

Selülit görünümünü artırabilecek faktörler arasında aşağıdakiler bulunur:

  • Yaş (yaşlanma cildin inceltilmesine ve esnekliğinin bir kısmını kaybetmesine neden olur)
  • Kalıtım (genetik)
  • Sedanter yaşam tarzı (düzenli fiziksel aktivite yapılmaması durumunda ortaya çıkan hareketsiz yaşam tarzı)
  • Stres
  • Hormonal kontraseptif kullanımı (örn. Doğum kontrol hapları)
  • Kilo artışı (selüliti daha belirgin hale getirebilir)
  • Birçok kadın için kozmetik tedaviler cildin daha sağlıklı, daha genç görünmesine neden olabilir.

Selülit Belirtileri
Selülit belirtileri tanımak oldukça kolaydır. Durum, cildin altındaki yağ birikintileri ile karakterize edilir ve bu da pürüzlü, yumrulu, küçültülmüş bir görünüme neden olur.

Selülit kadınlarda daha sık görülür ve genellikle mide, kalçalar, göğüsler ve kollar gibi vücudun lokal bir bölgesinde oluşur.

Selülitten etkilenen vücudun alanları çoğunlukla süzme peynirine ya da portakal kabuğuna benzemektedir. Hafif vakalarda, dimpling ancak cilt sıkıştığında veya sıkıştırıldığında göze çarpar. Diğer belirtiler arasında kalınlaşmış cilt, cilt de soğuk bir his ve kırılmış kan damarları bulunur.

Şiddetli durumlarda selülit, etkilenen bölgede cildin daha hassas hale gelmesine ve normalden daha kolay morarmasına neden olabilir. Artan hassasiyet, aşırı morarma ve diğer belirtiler (ör. Kızarıklık, şişme, kaşınma) daha ciddi bir durumu gösterebilir ve nitelikli bir sağlık uzmanına bildirilmelidir.

Selülit Teşhisi
Selülitin varlığını algılayabilen ve durumun kapsamını belirleyebilen mevcut tanısal testler (ör. Ultrason) gerekir. Ancak, bu testler genellikle gereksizdir. Selülit, etkilenen bölgedeki cildi sıkıştırarak veya yuvarlayarak teşhis edilebilir.

Selülitin görünümü sıkıntı yaratabilir ve benlik saygısını etkiliyor olmasına rağmen, durum tıbbi problemlere neden olmaz. Aslında bazı tıp uzmanları, özellikle kadınlarda selülitin normal bir durum olduğunu düşünmektedir. Kadınların yüzde 80-90’ında bir miktar selülit vardır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*