Terleme Neden Olur?

Terleme, vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olan bedensel bir işlevdir. Terleme ter bezlerinizde tuz içeren sıvının serbest bırakılmasıdır.

Vücut sıcaklığındaki, dış hava sıcaklığındaki veya duygusal durumundaki değişiklikler terlemeye neden olabilir.

Normal miktarlarda terleme, vücut için önemli bir işlemdir. Yeterince terlememe çok fazla sorun yaratabilir. Aşırı ısınma riskiniz arttığı için ter bulunmaması tehlikeli olabilir. Aşırı terleme fiziksel olarak zararlı olmasından daha psikolojik olarak zararlı olabilir.

Terleme nasıl çalışır

Vücudumuz ortalama 3 milyon ter bezi ile donatılmıştır. İki tip ter bezi bulunur: ekrin ter bezleri ve apokrin ter bezleri.

Ekrin ter bezleri

Ekrin ter bezleri vücudunuzun her yerinde bulunur ve hafif, kokusuz bir ter üretir.

Apokrin ter bezleri

Apokrin ter bezleri vücudunuzun kafa derisi, koltuk altı ve kasık gibi kıl foliküllerinde yoğunlaşır.

Bu bezler, daha ağır, yağ katlı bir ter atmakta ve farklı bir koku taşımaktadır. Vücut kokusu olarak adlandırılan koku, apokrin ter yıkıldığında ve cildinizdeki bakterilerle karıştırıldığında ortaya çıkar.

Otonom sinir sisteminiz terleme işlevinizi kontrol eder. Sinir sisteminizin bilinçli kontrolü olmadan tek başına işlev gören kısmı budur. Hava sıcak olduğunda veya egzersiz veya ateş sebebiyle vücut sıcaklığınız yükseldiğinde, teriniz cildinizdeki kanallardan salınır. Vücudunuzun yüzeyini nemlendirir ve buharlaştıkça sizi soğutur.

Ter çoğunlukla sudan yapılır, ancak terin yaklaşık yüzde 1’i tuz ve yağ kombinasyonudur.

Terleme nedenleri

Terleme normaldir ve günlük yaşamınızda düzenli olarak görülür. Bununla birlikte, çeşitli nedenlerle terleme artışı teşvik edilebilir.

Yüksek sıcaklık: Yüksek vücut ya da çevre sıcaklığı, artan terlemenin başlıca nedenidir.

Duygular ve stres: Öfke, duygusal stres vb. duygu ve durumlar sizi ağır ter içinde bırakabilir.

Terleme, yediğiniz gıdalara yanıt olabilir. Bu terlemeye tezyinat terleme denir. Aşağıdakiler tarafından tahrik edilebilir:

Soda, kahve, çay, alkollü içecekler dahil olmak üzere baharatlı yiyeceklerin, kafeinsiz içecekler, İlaçlar ve hastalıklar.

Menopozla ilişkili hormonal dalgalanmalar terlemeyi tetikleyebilir. Menopoza giren kadınlar, sıcak basması sırasında sıklıkla gece terlemesi yaşarlar.

Terleme için yaşam tarzı ayarlamaları

Normal bir terleme miktarı genellikle tıbbi tedavi gerektirmez. Kendinizi daha rahat hissetmek ve terlemenizi en aza indirmek için adımlar atabilirsiniz:

Cildinizin nefes almasını sağlayan hafif katlı giysiler giyin. En iyi konfor için yüzünüzden ve vücudunuzdan terleri kurutun. Bakteri veya maya enfeksiyonu riskini azaltmak için terli giysileri değiştirin. Terleme yoluyla kaybedilen sıvıları ve elektrolitleri geri kazanmak için su için. Kokuyu azaltmak için bir koltuk altı terleme önleyici veya deodorant uygulayın.
Hastalık veya ilaçlar rahatsız edici terleme neden olursa, alternatif tedaviler konusunda doktorunuzla konuşun.

Terleme komplikasyonları

Terleme diğer belirtilerle ortaya çıkarsa tıbbi bir sorunu gösterebilir. Doktorunuza, bu durumu yaşayıp yaşamadığınızı bildirin. Aşırı terlemeyle kilo vermek normal değildir.

Aşağıdaki iki durum ya aşırı terleme ya da terleme yokluğundan kaynaklanmaktadır. Normalden fazla terlediğinizi veya hiç terlemediğinizi hissediyorsanız, doktorunuza danışın.

Hiperhidroz: Koltuk altı, el ve ayakların aşırı derecede terlediği bir durumdur.

Anhidrosis: Terlemenin olmaması budur. Ter vücudunuzun aşırı ısıyı serbest bırakma şeklidir. Eğer anhidrozdan muzdarip olursanız, kuraklığa dönüşebilir ve ısı şiddeti riski normalden yüksek olabilir.

Terleme normal bir bedensel işlevdir. Ergenlik çağından başlayarak, çoğu insan terleme ve koku en aza indirgemek için ter önleyiciler kullanmaya başlar. Terleme çok fazla veya çok az tıbbi bir sorunu gösterebilir. Diğer semptomlarla birlikte terleme, bir sağlık durumunu da gösterebilir. Terlemenizi karşılamak için yaşam tarzı ayarlamaları yapın. Eğer bu yeterli değilse, özellikle çok fazla terlediğinizi veya hiç terlemediğinizi düşündüğünüz durumlarda, sağlık uzmanınıza danışın.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*