Tetanoz nedir?
Tetanoz, sinir sistemini etkileyen ve vücudun her tarafındaki kasların sıkılaşmasına neden olan ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur. Lockjaw olarak da adlandırılır. Enfeksiyon genellikle çene ve boyunda kas kasılmalarına neden olur. Ancak sonunda vücudun diğer bölümlerine yayılabilir.
Tetanoz enfeksiyonu tedavi olunmaması durumunda hayatı tehdit edici olabilir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre tetanoz enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 10 ila 20’si ölümcül olmaktadır.
Tetanoz bir hastanede acil tedavi gerektiren tıbbi bir acil durumdur. Neyse ki, tetanoz bir aşı kullanımı ile önlenebilir. Ancak, bu aşı sonsuza kadar sürmez. Bağışıklık sağlamak için her 10 yılda bir aşı tekrarlanmalıdır.
Nedenler
Clostridium tetani denilen bakteri tetanoza neden olur. Bakteri sporları toz, kir ve hayvan pisliklerinde bulunabilir. Sporlar, belirli organizmalar tarafından üretilen küçük üreme organlarıdır. Genellikle yüksek ısı gibi sert çevre koşullarına dayanıklıdırlar.
Kişi, bu sporlar kan dolaşımına bir kesik veya derin yara ile girdiğinde enfekte olabilir. Bakteri sporları daha sonra merkezi sinir sistemine yayılır ve tetanospazm adı verilen bir toksin üretir. Bu toksin, omurilik kaslarına sinir sinyallerini engelleyen bir zehirdir. Bu ciddi kas spazmlarına yol açabilir.
Tetanoz enfeksiyonu ile ilişkili şeyler:
- Ezilme yaralanmaları
- Ölü doku ile yaralanmalar
- Yanıklar
- Piercing, dövmeler, enjeksiyon ilaçları veya yaralanmalardan delinme yaraları (çiviye basma gibi)
- Kir, dışkı veya tükürük ile kirlenmiş yaralar
Daha az yaygın olarak, şunlar da ilişkilendirilmiştir:
- Hayvan ısırıkları
- Diş enfeksiyonları
- Böcek ısırığı
- Kronik yaralar ve enfeksiyonlar
Tetanoz insandan insana bulaşıcı değildir. Enfeksiyon, dünya çapında meydana gelir, ancak sıcak, nemli iklimlerde daha yaygındır. Ayrıca yoğun nüfuslu bölgelerde daha yaygındır.
Belirtiler
Tetanoz, kaslarınızı kontrol eden sinirleri etkiler ve bu da yutma güçlüğüne yol açabilir. Ayrıca çeşitli kaslarda, özellikle de çenenizde, karnında, göğsünüzde, sırtınızda ve boynunuzdaki spazmları ve sertliği de görebilirsiniz.
Diğer yaygın tetanoz belirtileri şunlardır:
- Hızlı kalp atış hızı
- Ateş
- Terlemek
- Yüksek tansiyon
Kuluçka dönemi – bakteri ve hastalık başlangıcı arasındaki süre 3 ila 21 gün arasındadır. Semptomlar tipik olarak ilk enfeksiyondan 14 gün sonra ortaya çıkar. Maruz kaldıktan sonra daha hızlı meydana gelen enfeksiyonlar tipik olarak daha şiddetlidir ve daha kötü bir prognoza sahiptir.
Nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz, kas sertliği ve ağrılı spazmlar gibi tetanoz belirtilerini kontrol etmek için bir fizik muayene yapacaktır.
Diğer birçok hastalığın aksine tetanoz genellikle laboratuvar testleri ile teşhis edilmez. Ancak, doktorunuz benzer semptomları olan hastalıkları dışlamak için laboratuvar testleri yapabilir. Bunlar arasında beyin iltihabı, beyin ve omuriliği etkileyen bir bakteriyel enfeksiyon veya beyin şişliklerine neden olan viral bir enfeksiyon olan kuduz vardır.
Tedavi
Tedavi semptomlarınızın şiddetine bağlıdır. Tetanoz tipik olarak aşağıdakiler gibi çeşitli terapiler ve ilaçlar ile tedavi edilir:
- Sisteminizdeki bakterileri öldürmek için penisilin gibi antibiyotikler
- Bakterilerin vücudunuzda yarattığı toksinleri nötralize etmek için tetanoz immun globulin (TIG)
- Kas spazmlarını kontrol etmek için kas gevşeticiler
- Tedavi ile birlikte verilen bir tetanoz aşısı
- Bakterilerin kaynağından kurtulmak için yaranın temizlenmesi
Bazı durumlarda, ölü ya da enfekte dokuyu temizlemek için debridman olarak adlandırılan cerrahi bir prosedür kullanılır. Yutma ve nefes almada zorlanıyorsanız, solunum tüpüne veya ventilatöre (akciğerleri havaya ve dışarıya taşıyan bir makineye) ihtiyacınız olabilir.
Komplikasyonlar
Tetanozun bir sonucu olarak şiddetli kas spazmları da ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir:
- Vokal kordların spazmları (laringospazm) ve nefes alan kasların spazmları nedeniyle solunum problemleri
- Pnömoni (akciğerlerin enfeksiyonu)
- Oksijen eksikliği nedeniyle beyin hasarı
- Anormal kalp ritmi
- Kas spazmları ve konvülsiyonlara bağlı omurga kırıkları ve kırıkları
- Uzun süreli hastane yatışları nedeniyle sekonder enfeksiyonlar
Bir yanıt bırakın