Siroz, karaciğer hücrelerinin ilerleyici yıkımı ve fibröz skar dokusu oluşumu ile karakterizedir. Karaciğer hücrelerinin kaybı, organın besin maddelerini, hormonları ve ilaçları işleme kabiliyetine müdahale eder ve karaciğerde üretilen proteinlerin veya diğer önemli maddelerin üretimini yavaşlatır. Sonunda karaciğer yetmezliği meydana gelebilir.
Yara dokusu, tüm gastrointestinal sistemden portal damar yoluyla karaciğer kan akışına müdahale eder. Portal vendeki basınç artar (portal hipertansiyon), dalak büyütülür ve karında genişleyen, kırılgan damarlar (varisler) yoluyla kan dolaştırılır.
Bağırsakta oluşan ve normal olarak karaciğerde temizlenen zehirli maddeler karaciğerden geçerler ve beynine taşınırlar ve işlevlerine (hepatik ensefalopati) müdahale edebilirler. Siroz hastası, geri dönüşsüz olan hasar çok geniş kapsamlı olana kadar belirti göstermeyebilir. Siroz erkeklerde kadınlardan daha yaygındır ve bazı formları karaciğer kanseri riskinde artışa neden olur.
Siroz Nedenleri
- Alkolizm, alkolik beslenme bozukluğunun ve alkolün doğrudan toksik etkilerinin bir kombinasyonu nedeniyle, sirozın başlıca nedeni. Pek çok alkolik hastaya hepatit C de bulaşmaktadır.
- Kronik viral hepatit (tip B, C ve D) veya kronik otoimmün hepatit siroza neden olabilir.
- Kistik fibroz, hemokromatoz (demir birikimi) ve Wilson hastalığı (bakır çökelmesi) gibi bazı kalıtsal hastalıklar karaciğere zarar verebilir.
- Safra sindirime yardımcı olmak için bağırsaklara salınan safra kanalı tıkanır, iltihaplanır veya yaralanabilir ve böylece biliyer siroz adı verilen bir siroz oluşur. Safra kesesi, safra kesesi ameliyatı sırasında da yaralanabilir.
- Bazı ilaçlar veya böcek ilaçları, herbisitler ve temizleme solventleri gibi toksik kimyasallara uzun süre maruz kalmak karaciğere zarar verebilir.
- Konjestif kalp yetmezliği (CHF) siroza neden olabilir.
- Bazen obezite, diyabet veya lipit bozukluklarına eşlik eden alkolsüz steatohepatit siroza neden olabilir.
Siroz Belirtileri
- Iştah kaybı, kilo kaybı, karın ağrısı
- Kusma, mide bulantısı, ishal, kabızlık, kronik dispepsi, siyah veya kanlı dışkı
- Pruritus (şiddetli kaşıntı)
- Kanama (ör., Sık gözlenen burun kanamaları,) ve kolay morarma
- Yorulma, zayıflık ve bitkinlik
- Sarılık
- Bacaklarda ve bileklerinde şişme (ödem) veya karında (asit)
- Koyu idrar
- Erkeklerde iktidarsızlık, testis atrofisi ve büyümüş göğüsler (jinekomasti) Kadınlarda menstrüasyonun kesilmesi (amenore)
- Telenjektazi; küçük kırmızı, damarlar (örümcek nevüs); yüz, kollar, boyun ve gövdede örümcek anjiyomları; avuç içi kızarıklık ve şişlik (palmar eritem); cilt renk değişikliği (ekimoz)
- Karnında kan damarları, göbek fıtısı
- Konsantrasyon bozukluğu, hafızada güçsüzlük, sinirlilik hali ve zihinsel karmaşa
- Titreyen eller
Sirozun Önlenmesi
Günde belirli aralıklarla sıvı tüketin. Bir içki sorununuz olduğundan şüphelenirseniz derhal yardım isteyin. Sirozun ilerlemesini durdurmak için alkolden tamamen kaçınmanız gerekiyor ve bir doktor veya destek grubu bu amaca ulaşmanıza yardımcı olabilir.
Sağlıklı, dengeli bir diyete başlamalısınız.
Siroz Nasıl Tedavi Edilir?
Öncelikle alkol alımı tamamen bırakılmalı. Siroz alkol kaynaklı olmasa bile, karaciğer alkolle daha fazla hasar görebilir.
Karaciğer hasarına neden olan toksinler veya ilaçlardan kaçının.
Bacaklarda, ayak bileklerinde veya karında şişme varsa, sıvı tutma oranını azaltmak için düşük tuzlu bir diyet kullanın.
Karında tutulmuş aşırı sıvının enfekte olması durumunda antibiyotikler reçete edilebilir.
Kolestiramin, ince bağırsakta safra tuzlarını bağlayarak şiddetli kaşıntıyı gidermek için reçete edilebilir.
Özofagus varislerini kapatmak için endoskopik işlemler gerekebilir.
Diyet proteininin kısıtlanması, nörolojik değişiklikleri (hepatik ensefalopati) kolaylaştırabilir veya önleyebilir.
Bağırsaklardan toksinlerin geçişini hızlandırmak için müshil maddeler (laktüloz gibi) kullanılabilir.
İlerlemiş siroz vakalarında karaciğer nakli gerekebilir.
Bir yanıt bırakın